Kritiek op Sabam na uitzending Basta

© belga

Het opstellen van facturen voor optredens van onbestaande groepen schiet Groen! in het verkeerde keelgat.

Groen! pleit voor het afbouwen van de marktdominantie van auteursrechtenvereniging Sabam. De partij doet dat in een reactie op de uitzending van het consumentenprogramma Basta.

Basta toonde in het programma dat maandagavond werd uitgezonden aan dat Sabam facturen opstelt voor optredens van groepen die niet bestaan.

De makers van het programma, de Neveneffecten, stelden facturen op voor optredens van fictieve artiesten die ze namen gaven van producten in de supermarkt. Ze dienden een aanvraag in bij Sabam en kregen een overschrijvingsformulier voor het betalen van auteursrechten.

Neveneffecten klagen aan dat Sabam blijkbaar haar eigen database niet controleert. Een simpele controle had duidelijk gemaakt dat de betrokken artiesten niet zijn aangesloten, zo voeren ze aan.

Bij Sabam werd erkend dat de databank niet bij elke aanvraag wordt gecontroleerd, maar dat alle evenementen één keer per jaar uitvoerig worden geanalyseerd en dat foutieve inningen worden rechtgezet.

Online databank

In een reactie op de uitzending zegt Groen! de dominantie van Sabam te willen afbouwen. Auteurs zouden de keuze moeten hebben tussen verschillende beheersvennootschappen.

Daarnaast zou een online databank het voor gebruikers mogelijk moeten maken om snel na te gaan bij welke vennootschap
artiesten aangesloten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content