Kris Peeters: ‘Voorstellen van pensioencommissie in regeerakkoord’

Kris Peeters © Belga Image

De partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) hebben de hoofdstukken Pensioenen en Sociale Vooruitgang aangesneden. Volgens coformateur Kris Peeters (CD&V) reageren alle partijen die rond de tafel zitten, positief op het rapport van de commissie Pensioenhervorming. Peeters hoopt de eerste lezing van de volledige formateursnota donderdagavond te kunnen afronden.

De PS was volgens Peeters de enige partij die zich kritisch uitliet over het rapport, maar die partij zit nu niet rond de tafel.

Voor Peeters bevat het rapport ‘er belangrijke elementen die in het volgende regeerakkoord zullen worden opgenomen,’ zo zei hij bij zijn aankomst aan het voorzitterschap van de Kamer. Daar zitten liberalen, N-VA en CD&V sinds 14 uur opnieuw samen om de hoofdstukken Pensioenen en Sociale Vooruitgang in eerste lezing door te nemen.

Pensioenrapport

Uittredend minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) had vorig jaar een expertencommissie opgericht die zich gedurende een jaar moest buigen over het pensioenstelsel. In juni leverde de commissie, waar onder meer de voormalige SP.A-minister Frank Vandenbroucke in zat, haar rapport af.

Daarin wordt onder meer gepleit voor een puntensysteem in functie van de duur van de loopbaan. De commissie spreekt ook van het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd tot 66 jaar in 2020 en tot 67 jaar in 2030.

Langer werken

Olivier Chastel zei dat voor MR de leeftijd waarop men op pensioen gaat naar omhoog moet, niet de wettelijke pensioenleeftijd. ‘Er bestaan mechanismen om de loopbanen te verlengen, maar we moeten kijken of die budgettair aanvaardbaar zijn’.

Chastel en Maggie De Block (Open VLD) stelden dat de laagste pensioenen moeten stijgen. De Block pleitte ook voor een grote pensioenhervorming in het licht van 2030. De pensioenhervorming kan gefinancierd worden indien iedereen langer werkt, stelde ze.

De Block sprak ook over een groepsverzekering die voor iedereen zou gelden.

Maggie De Block bij Alexander De Croo
Maggie De Block bij Alexander De Croo© Belga

Begroting

Kris Peeters liet nog verstaan dat er dinsdag heel wat vooruitgang geboekt werd in het zoeken naar de 17,3 miljard die nodig is voor de begroting tijdens deze legislatuur, maar het volledige bedrag is nog niet gevonden.

‘Vragen staat vrij’, antwoordde de coformateur op vragen over het verlanglijstje van Defensie dat 575 miljoen euro extra vraagt voor deze legislatuur. Voor elke bijkomende vraag moet ook aangegeven worden waar de middelen vandaan komen, aldus nog de CD&V’er.

Hetzelfde geldt voor hem voor de vraag om de laagste pensioenen omhoog te trekken.

Volledige nota

Na de hoofdstukken Pensioenen en Sociale Vooruitgang wachten de onderhandelaars donderdag nog het laatste hoofdstuk Energie, Klimaat en Wetenschappen.

Peeters zei te hopen dat dat hoofdstuk donderdag kan worden afgewerkt, zodat de volledige formateursnota en de begroting in eerste lezing zijn doorgenomen. (Belga/KVDA)

Partner Content