Kris Peeters schat financiële inspanning op ruim 20 miljard euro

Kris Peeters © Belga Image

De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering hebben de eerste lezing van de formateursnota afgerond. Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) overleggen vrijdag en zaterdag met de partijvoorzitters van N-VA, Open VLD, MR en CD&V om de verdere werkmethode af te spreken.

Dat hebben ze aangekondigd op een persconferentie.

Maandagnamiddag wordt dan de tweede lezing van de tekst aangevat. De formateurs worden volgende donderdag bij de koning verwacht voor een nieuw verslag.

Amendementen

Peeters en Michel toonden zich tevreden over het werk tot nu. Er werd in totaal 10 dagen of 50 uur in plenaire zitting vergaderd.

Bij de eerste lezing kregen de verschillende partijen de kans om amendementen in te dienen. De verschillende redactiecomités integreren de amendementen in tekst en proberen zoveel mogelijk de haakjes – punten waarover er nog geen akkoord is – weg te werken voor elk van de 12 hoofdstukken opnieuw op de tafel van de onderhandelaars belandt.

Kris Peeters benadrukte dat er nu geen amendementen meer kunnen worden ingediend.

Ruim 20 miljard euro

Veel commentaar over de inhoud wilden de coformateurs niet kwijt. Peeters zei wel dat er 17,3 miljard euro bespaard moet worden over deze legislatuur. Maar daarbij moeten nog de bijkomende vragen gerekend worden, wat de totale inspanning op 20 miljard euro of meer zal brengen, ‘een uitdaging om u tegen te zeggen’.

Postjes

Peeters erkende dat zoals bij een wielerwedstrijd het een tijdje duurde voor iedereen zijn plaats had kunnen vinden. ‘En zoals bij een wielerwedstrijd moeten we nu snelheid maken’.

Ook bij vragen over de ministerposten of de Belgische eurocommissaris bleef hij in de wielerbeeldspraak: ‘De gele en de groene trui, de bolletjestrui en de trui voor de moedigste deelnemer worden pas op het einde uitgedeeld’.

Federalisme

Michel benadrukte dat de federale coalitiepartners een goede samenwerking willen met de andere regeringen van het land om het Belgisch federalisme goed te laten werken. (Belga/KVDA)

Partner Content