Kris Peeters over werkbaar werk: ‘Ongelooflijk hoe dit thema leeft bij de mensen’

© Belga

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft met de sociale partners en experten rond de tafel gezeten over “werkbaar werk”.

Volgens Peeters is “werkbaar werk” een “containerbegrip” en moet het nu concrete invulling krijgen. Hij geeft de sociale partners de tijd tot november, om tijdens een volgende rondetafel met concrete voorstellen te komen, die dan eventueel in wetten kunnen gegoten worden.

“Het is ongelooflijk hoe dit thema leeft bij de mensen, we krijgen zeer veel reacties. Het is dan ook nu hét moment om een aantal dingen uit te klaren”, aldus Peeters. “Mijn grote zorg is dat het zo’n groot debat van thema’s wordt, dat we uiteindelijk nergens geraken.”

Vier pistes

Peeters lanceerde daarom dinsdag reeds vier pistes om in eerste instantie op te focussen: ten eerste cao 104, een relatief jonge cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR) die een kader biedt voor ondernemingen die een leeftijdsbewust personeelsbeleid willen voeren; ten tweede de loopbaanrekening, een instrument uit het regeerakkoord dat moet toelaten om soepeler en transparanter om te gaan met de bestaande rechten. De derde piste is die van de strijd tegen stress en burn-out, de vierde tot slot die van “de factor tijd”, die naar boven komt als dé grootste stressfactor.

“Nu moeten de debatten van start gaan, onder andere binnen de Groep van 10 en de NAR.” Peeters zal in de komende maanden verschillende bedrijven en projecten bezoeken, die werkbaar werk al op hun eigen niveau in de praktijk brengen. Zo zal bijvoorbeeld naar de collega’s in Nederland gekeken worden en tijdens een werkbezoek gepolst worden naar hun ervaringen. “De gemiddelde duur van het beroepsleven in België bedroeg in 2012 32,2 jaar, bijna drie jaar minder dan het Europees gemiddelde”, zegt Peeters. “Daarom neemt de federale regering maatregelen om de loopbanen en pensioenen te hervormen. Maar wanneer we aan mensen vragen om langer te werken, dan moeten we er ook voor zorgen dat ze dat kùnnen.”

Dat is volgens Peeters behalve een maatschappelijke ook een economische noodzaak, aangezien de RIZIV-uitgaven voor ziekte-uitkeringen sinds 2011 gestegen zijn van 5,4 tot 6,8 miljard euro.

Niet overdramatiseren

VBO-topman Pieter Timmermans zei dinsdag na afloop van de ronde tafel dat vandaag evenwel niet de indruk mag gewekt worden dat “iedereen in een onmogelijke job werkt”. “We mogen dit ook niet overdramatiseren, honderdduizenden mensen gaan vandaag met veel zin en enthousiasme werken”, klinkt het. De VBO-topman pleit voor een “3D-plan”, voor Degelijk, Doenbaar en Duurzaam werk. “Belangrijk is dat die 3 D’s in evenwicht zijn”, aldus Timmermans. Peeters benadrukt dat er geen onnodige extra structuren gecreëerd zullen worden. “Het sociaal overleg is bijzonder goed geschikt om dit thema op te nemen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content