Kris Peeters loopt verder uit op Bart De Wever

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters is de populairste politicus van Vlaanderen. Hij bouwt zijn voorsprong op zijn naaste achtervolger, N-VA-voorzitter Bart De Wever, nog een beetje uit.

Uit een peiling van De Standaard en de VRT blijkt dat Vlaams minister-president Kris Peeters de populairste politicus van Vlaanderen blijft. Hij bouwt zijn voorsprong op zijn naaste achtervolger, N-VA-voorzitter Bart De Wever, nog een beetje uit.

Op plaats 3 staat SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. De populariteit van Open VLD-staatssecretaris Maggie De Block blijft groeien. Zij stijgt van 8 naar 4 en wordt daarmee de populairste politica in plaats van Vlaams minister Hilde Crevits die twee plaatsen zakt naar plaats 5.

In de top 10 staat geen enkele politicus van Groen. De eerste Vlaamse groene staat pas op plaats 17, partijvoorzitter Wouter Van Besien. Naar de eerste Vlaams Belanger is het nog verder zoeken: Filip Dewinter op plaats 25.

Bij de N-VA valt op dat Ben Weyts, die de laatste tijd steeds meer in beeld komt als de opvolger van voorzitter Bart De Wever, een aantal andere N-VA’ers moet laten voorgaan in de populariteitspoll. Zo staat Geert Bourgeois op de 14e plaats en Siegfried Bracke op 16. Ook Philippe Muyters, Jan Jambon en Liesbeth Homans eindigden boven Weyts.

Ook Elio Di Rupo populair

Voor het eerst is in de peiling ook naar de populariteit van premier Elio Di Rupo (PS) gepeild. De Franstalige premier duikt meteen de top 10 binnen op plaats 8 en is populairder dan de partijvoorzitters van SP.A, Open Vld en CD&V.

Di Rupo blijkt ook enorm goed in de markt te liggen bij de kiezers van een aantal Vlaamse partijen. Zo lijken meer kiezers van CD&V aan te geven op Di Rupo te kunnen stemmen (wat in Vlaanderen echter niet kan), dan op N-VA-voorzitter Bart De Wever. Bij de SP.A en Groen lijkt Di Rupo een nog grotere aanhang te hebben. Bij de SP.A-kiezers is hij de op 3 na populairste politicus. Bij de Groen-kiezers moet hij alleen voorzitter Wouter Van Besien laten voorgaan.

De peiling toont ook aan dat een kleine meerderheid (53 procent) van de Vlamingen vertrouwen heeft in Di Rupo als premier. De federale regering in haar geheel krijgt een iets slechter rapport. Hier heeft een kleine meerderheid van 55 procent geen vertrouwen in de regering.

De peiling werd afgenomen bij 1.084 ondervraagden in de periode tussen 29 april en 19 mei. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content