Kris Peeters: ‘CD&V zet in op een zorgbeleid dat niemand achterlaat’

© Belga

CD&V heeft overtuigend goen licht gekregen van zijn ledencongres voor de deelname aan de Vlaamse regering met Open VLD en N-VA. Vooral de sociale accenten kregen veel aandacht aan de vooravond van het centrumrechtse avontuur.

De partijtop van CD&V heeft van zijn ledencongres overtuigend groen licht gekregen om in de Vlaamse regering te stappen. Het lijdt geen twijfel dat de algemene vergadering Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege later op de avond ook formeel zal bevestigen als de nieuwe CD&V-ministers.

De opkomst voor het ledencongres was opvallend groot bij de christendemocraten. Bij vorige regeringsdeelnames volstond telkens de Schelp van het Vlaams Parlement, dit keer moest CD&V met ruim achthonderd opgedaagde leden noodgedwongen uitwijken naar de grotere Lokettenzaal.

In zijn toelichting van het regeerakkoord aan de leden onderstreepte afscheidnemend minister-president Kris Peeters uiteraard zaken als de ‘stroomstoot’ voor de economie en de focus op ‘jobs, jobs, jobs’, maar aan de vooravond van het centrumrechtse avontuur kregen toch vooral de sociale accenten erg veel aandacht. ‘CD&V zet in op een zorgbeleid dat niemand achterlaat, ook in de toekomst’, verzekerde Peeters. ‘Elke mens telt.’

‘Vrijheid kan niet zonder solidariteit’

Met de pers buiten gehoorsafstand was het vervolgens aan de leden om vragen te stellen, opmerkingen te maken en bezorgdheden te uiten. ‘De gezinnen mogen niet de dupe worden van de hervormingen’, klonk het volgens tweets van de CD&V-leden onder meer. ‘Vrijheid kan inderdaad niet zonder solidariteit’, klonk het nadien bij de partijtop. ‘Dat is net een fundamentele reden waarom we in deze regering willen.’

Zowat drie uur na aanvang mochten de stemkaarten dan de lucht in. Slechts een handvol opgedaagde leden stemden tegen. Peeters kreeg nog een lange staande ovatie en daarmee was de regeringsdeelname van CD&V een feit.

Afgelopen is het daarmee nog niet. De algemene vergadering moet immers nog formeel haar fiat geven aan Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege als de respectievelijke ministers van Onderwijs, Welzijn en Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. ‘Ook al leiden we de regering niet, toch is ze met onze CD&V-ministers in goede handen’, blikte Peeters alvast vooruit. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content