Krant van West-Vlaanderen wint Mediaprijs Werkgroep Verder met dossier rond zelfdoding

Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne: "Deze bekroning zet ons aan om verder te gaan met lokale onderzoeksjournalistiek". © Tim Vansteelandt

De jury loofde de grote maatschappelijke impact van het dossier ‘Zelfdoding in West-Vlaanderen’.

Je kan het volledige dossier ‘Zelfdoding in West-Vlaanderen’ hier lezen.

‘Het doel van de mediaonderscheiding is het aanmoedigen van correcte en verantwoorde berichtgeving in de media over zelfdoding en nabestaanden‘, zegt Livia Anquinet, coördinator van Werkgroep Verder. “De jury vond het dossier van Krant van West-Vlaanderen één met een grote maatschappelijke impact en uitermate belangrijk in een provincie die kampt met een terughoudendheid die ze zelf vaak niet verstaat maar haar wel parten speelt.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘West-Vlaanderen is al jaren de Vlaamse provincie met de hoogste zelfdodingscijfers, en we wilden nagaan hoe dat kwam’, duiden Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne. ‘Van meet af aan waren we het er over eens dat we ons strikt aan de mediarichtlijnen rond zelfdoding wilden houden.’ Onze journalisten doken maandenlang in het thema, zochten alle beschikbare data op en spraken met academici en hulpgroepen maar ook met West-Vlaamse nabestaanden en pogers.

‘Deze bekroning doet ons deugd en zet ons aan om verder te gaan met lokale onderzoeksjournalistiek’, meent het duo. Onder de noemer KW Onderzoekt publiceerden we in Krant van West-Vlaanderen eerder dit jaar ook al de dossiers ‘SOS Geen ontvangst‘, nertsenkwekerijen en ‘5 jaar rookverbod‘. Ook in 2017 zullen we op geregelde tijdstippen uitpakken met onderzoeksdossiers.

Drie eindlaureaten

Krant van West-Vlaanderen wint Mediaprijs Werkgroep Verder met dossier rond zelfdoding
© Krant Van West-Vlaanderen

De Werkgroep Verder, een organisatie voor nabestaanden van mensen die zelfdoding pleegden, reikt sinds 2004 elk jaar haar Mediaprijs uit. De prijs bekroont journalisten en media die zelfdoding op een correcte en respectvolle manier benaderen. Dit jaar waren er inzendingen van onder andere De Morgen, De Standaard en Knack.

De drie eindlaureaten voor de award waren Peter Dekens met het fotoboek (un)expected, journaliste Marijke Libert voor Knack over de impact van zelfdoding op hulpverleners en ons dossier ‘Zelfdoding in West-Vlaanderen’, dat op vrijdag 21 oktober in Krant van West-Vlaanderen verscheen.

De vijfkoppige jury onder leiding van Pieter Knapen van de Raad voor de Journalistiek koos dus uiteindelijk voor het dossier van KW. De voorbije jaren ging de Mediaprijs o.a. naar de tv-serie De Ridder, Ine Renson van De Tijd, één-programma Koppen & schrijfster Maud Vanhauwaert.

(Lieven Matthys – Redactie Krant van West-Vlaanderen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content