Koop een souvenir van Mrs Thatcher

© /
Piet Swimberghe

Christie’s in Londen organiseert een unieke veiling vol souvenirs van de Iron Lady, van haar oorbellen tot de rode aktentas die ze als Prime Minister gebruikte.

Een souvenir in huis halen van Mrs Thatcher? Het kan, vanaf morgen kan je daarvoor online bieden en op 15 december organiseert Christie’s in Londen een unieke veiling vol souvenirs van de Iron Lady, van haar oorbellen tot de rode aktentas die ze als Prime Minister gebruikte.

Eigenlijk zijn souvenirs van filmsterren lang niet zo spannend als van een politieke icoon als Margaret Thatcher. Alleen al de titel van deze veiling wekt nieuwsgierigheid op: “Mrs. Thatcher: Property from the Collection of The Right Honourable The Baroness Thatcher of Kesteven”.

De veiling gebeurt in twee delen en omvat in totaal een 350 memorabilia van de Iron Lady. De eerste 150 loten worden in de kantoren van Christie’s Londen geveild op dinsdag 15 december en vanaf morgen 3 december tot 16 december kan je op de overige 200 loten online bieden. De veiling wordt georganiseerd omdat het net een kwarteeuw geleden is dat Margaret Thatcher (1925 – 2013) de Office verliet na 11 jaar Prime Minister te zijn geweest van de UK (1979 – 1990). En dit jaar zou ze ook 90 zijn geworden.

De schat van Margaret

Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig om te zien wat er wordt aangeboden. En dat is heus wat en ook heel uiteenlopend qua waarde, want de schattingsprijzen schommelen van 200 pond tot 180,000 pond. Het aanbod begint met haar trouwjurk die ze in 1951 nog droeg als Margaret Roberts, geschat op 10.000 à 15.000 pond. Er zitten trouwens verrassend veel kleedjes en pakjes in de veiling. Onder die power dressing denken we dan aan haar blauwe pak dat ze veelal in het parlement droeg. Als dochter van een professionele kleermaker hechtte ze overigens veel belang aan haar outfit.

Koop een souvenir van Mrs Thatcher

Onder de highlights rekenen we natuurlijk de rode lederen koffer met het embleem van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, die ze als Prime Minister steeds bij zich had. Dit kleinood lijkt vrij laag geschat op 3.000 à 4.000 pond. Er zitten trouwens behoorlijk wat souvenirs bij die belangrijk zijn voor de politieke geschiedenis, zoals een geschreven kopij van haar laatste speech, gehouden op 22 november 1990, amper geschat op 500 à 600 pond. Er zitten ook reissouvenirs bij, zoals een grote arend van biscuit, haar geschonken door president Ronald Reagan in 1984. Onder de persoonlijke memorabilia zit er behoorlijk wat kledij, zoals de iconische ‘Tank’-regenjas die ze droeg bij een bezoek aan het Britse leger in het kader van een NAVO-oefening nabij Fallingbostel in Duitsland, in september 1986. Deze jas wordt toch geschat op 10.000 à 20.000 pond. En er is ook de kameelkleurige Kasjmir jas die ze droeg bij het officiële bezoek aan Moskou in maart 1987, geschat op 1.500 à 2.500 pond. Ook de handtassen vinden beslist een koper. Ze had er trouwens nogal wat. Maar er worden ook heel wat juwelen afgehamerd, van behoorlijk hoge waarde, zoals hangers en broches. Ze had een voorliefde voor de ietwat strakke en deftige art deco stijl. Daarbij horen ook een hele reeks foto’s waarop je de Iron Lady ziet defileren met al dit fraais.

Koop een souvenir van Mrs Thatcher

Interieursnufjes

Maar de veiling omvat wel meer dan alleen haar persoonlijke tooi. We stappen ook even bij haar binnen, in huis. Want er wordt ook wat interieuropsmuk geveild. Ze was tuk op Engels porselein uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, alsook op allerlei doosjes van goud, zilver en kristal. Onder de toppers zit een sierlijke schaal van Chelseaporselein van rond 1760, geschat op 800 à 1.200 pond. Dat lijkt ook best betaalbaar.

Kijk ook even naar de online veiling die heel wat te bieden heeft, vooral wat kleding betreft, handtassen en sjaals van Fendi en Aquascutum. Er zit heel wat betaalbaars bij. Althans deze indruk wordt gewekt door de lage schattingsprijzen, maar het zou wel eens anders kunnen uitpakken, want Lady Thatcher blijft een icoon, niet enkel in de UK, maar ook aan de overkant van de oceaan. Benieuwd wat er van dit alles ooit in een Belgische memorabilia collectie terechtkomt.

Onlineveiling vanaf donderdag 3 december. Alle informatie, ook over de veiling op 15 december, vind je op de site: www.christies.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content