Koninklijke familie betaalt voortaan belastingen, btw en accijnzen

Koning Filip en koningin Mathilde © BELGA

De leden van de koninklijke familie moeten binnenkort net als iedereen belastingen, btw en accijnzen betalen. De Kamer keurde de hervorming van de koninklijke dotaties goed.

De plenaire Kamer heeft de hervorming van de dotaties aan de koninklijke familie goedgekeurd, net als de nieuwe civiele lijst en de dotatie aan de voormalige koning Albert II. De teksten moeten nog groenlicht krijgen in de Senaat. De hervorming van de dotaties kreeg 102 stemmen voor en 35 tegen van N-VA, Vlaams Belang, Jean-Marie Dedecker en Alexandra Colen.

Ze houdt in dat het aantal begunstigden van een dotatie zal dalen. In de toekomst vallen broers en zussen van de troonopvolger uit de boot. Voor prinses Astrid en prins Laurent werd een overgangsregel voorzien. Hun vergoeding zal het equivalent bedragen van die van een staatsraad, een lid van de Raad van State. De troonopvolger krijgt het dubbele van een staatsraad. Voor de overlevende echtgeno(o)t(e) van de koning zal de dotatie maximaal twee derde van de vergoeding van de troonopvolger bedragen.

Begin juni raakten de acht partijen het er ook over eens de dotatie aan koningin Fabiola te beperken tot de helft van de dotatie aan de kroonprins, wat dus neerkomt op de helft van 923.000 euro. Elke dotatie zal uit een deel vergoeding en een deel werkings- en personeelskosten bestaan.

Personenbelasting

Op het eerste deel zullen ze personenbelasting moeten betalen. Ook zullen ze voortaan btw en accijnzen moeten ophoesten. De civiele lijst werd eveneens met 102 stemmen voor en 35 tegen goedgekeurd. De civiele lijst bevat de middelen die de natie ter beschikking stelt van koning Filip om hem in staat te stellen de koninklijke functie in alle morele en materiële onafhankelijkheid uit te oefenen.

De lijst wordt bij het begin van de regeerperiode van de koning vastgelegd voor de volledige duur van het koningschap. De lijst voorziet een bedrag van 11,55 miljoen euro. Dat is evenveel als zijn voorganger Albert II kreeg, al zal koning Filip voortaan ook btw en accijnzen moeten betalen.

Albert

De wettekst voorziet ook dat de koning over een maximum van 30 personeelsleden kan beschikken. Ook de dotatie aan Albert II kreeg het fiat van de Kamer. Voor die tekst waren er 98 stemmen voor, 35 tegen van Vlaams Belang, N-VA, Jean-Marie Dedecker en Alexandra Colen en 4 onthoudingen van Groen en Laurent Louis.

De vorige vorst, die op 21 juli troonsafstand deed, krijgt een dotatie van 923.000 euro en zal over tien personeelsleden kunnen beschikken. Ook voor hem zullen de nieuwe regels voor de dotaties gelden. Hij zal met andere woorden ook onderworpen zijn aan belastingen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content