Koningin Beatrix evenaart koning Willem III

© Epa

Koningin Beatrix wordt maandag 73 jaar. Daarmee evenaart ze koning Willem III, het tot dusver oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gehad.

Willem III stierf in 1890 als regerend vorst, toen hij 73 jaar was. Ook geen stadhouder was op de leeftijd van Beatrix en Willem III nog in functie.

Met haar 73 jaar is Beatrix een van de weinige Nederlandse vrouwen die nog betaald werk doen. Er zijn in Nederland slechts 2.000 andere 73-jarigen die nog betaald werk verrichten en meer dan twaalf uur per week aan het werk zijn, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meerderheid van de werklustige senioren zijn mannen.

Koningin Juliana was 70 toen ze, op de 42e verjaardag van haar dochter en opvolgster Beatrix, in 1980 bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen omdat “haar krachten gingen afnemen”. Juliana zat toen 32 jaar op de troon. Beatrix heeft er nu 31 jaar op zitten als staatshoofd.

In Europa behoort Beatrix qua leeftijd tot de middenmoot. De monarchen van Groot-Brittannië, België, Spanje en Noorwegen zijn (net) wat ouder dan de Nederlandse vorstin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content