Koning Filip ontvangt deelstaatregeringen

Koning Filip heeft officieel kennisgemaakt met de voorzitters van de regionale parlementen en de ministers van de deelstaten.

De kersverse koning heeft in het paleis de voorzitters van de regionale parlementen en de ministers van de deelstaten ontvangen. De Vlaamse regering was met drie ministers het minst vertegenwoordigd.

De vorst ontving de regionale politici in het Koninklijk Paleis in Brussel voor een eerste ontmoeting. De ministers-presidenten stelden hun respectieve ministers voor en daarna was er
nog tijd voor een informelere babbel.

Voor de Vlaamse regering waren slechts drie ministers aanwezig, één voor elke partij. Het ging om minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) en minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). Peeters, die afgelopen nacht zijn moeder verloor, werd door de koning gecondoleerd en verliet na enkele minuten het paleis.

De andere deelstaten waren beter vertegenwoordigd, met zeven ministers van de Brusselse regering en acht van de Franse en de Waalse regering samen. De Duitse minister-president Karl Heinz Lambertz bracht drie ministers mee. Wat er gezegd werd tussen de ministers en de nieuwe koning, is niet bekend.

Top magistratuur

Ter afsluiting van zijn eerste werkdag op het Koninklijk Paleis in Brussel heeft koning Filip de top van de vaderlandse magistratuur ontvangen. Dat gebeurde in het ‘Kleine Witte Salon’.

Koning Filip werd officieel voorgesteld aan baron Marc Bossuyt, voorzitter van de Nederlandse taalgroep van het Grondwettelijk Hof, Jean Spreutels, voorzitter van de Franse taalgroep van het Grondwettelijk Hof, jonkheer Etienne Goethals, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Jean-François Leclercq, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Robert Andersen, eerste voorzitter van de Raad van State, Philippe Bouvier, auditeur-generaal bij de Raad van State, Philippe Roland, eerste voorzitter van het Rekenhof en Ignace Desomer, voorzitter
van het Rekenhof. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content