Koning Filip heeft opdracht informateur De Wever ontheven en start nieuwe consultaties

Koning Filip en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

De koning heeft informateur Bart De Wever van zijn opdracht ontheven en start later op de dag nieuwe consultaties.

Koning Filip heeft informateur Bart De Wever (N-VA) op diens verzoek ontheven van zijn opdracht. Deze namiddag start de koning consultaties, al zullen die vandaag telefonisch verlopen. Donderdagvoormiddag verwacht de koning zijn gesprekspartners wel weer op het paleis. Dat heeft het Paleis aangekondigd, nadat De Wever het eindverslag van zijn taak als informateur aan het staatshoofd had overgemaakt.

Zijn pogingen om een centrumrechtse coalitie op de been te brengen met N-VA en CD&V aan Vlaamse kant en MR en CDH aan Franstalige kant, zijn op niets uitgedraaid. De nota-De Wever kreeg een positief antwoord van CD&V en MR, maar botste op een ‘non’ bij CDH.

Partijvoorzitter Benoît Lutgen maakte bovendien duidelijk geen heil te zien in verdere gesprekken tussen N-VA, CD&V, MR en CDH. Meteen had het weinig zin dat De Wever, die vier weken geleden tot informateur werd benoemd, zijn opdracht zou voortzetten. Vraag is wie de koning het veld zal insturen. De consultaties die hij deze namiddag aanvat, moeten daarover duidelijkheid brengen. (Belga/AVE)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content