Koning aanvaardt ontslag Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte heeft zijn ontslag als koninklijk bemiddelaar aangeboden aan de koning, die het heeft aanvaard.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft woensdagavond zijn ontslag aangeboden aan de koning, die het heeft aanvaard. De vorst start donderdag met raadplegingen.

Dat heeft het paleis woensdagavond bekendgemaakt nadat Vande Lanotte bij de koning verslag had uitgebracht over zijn opdracht.

Eerder op de dag zat Vande Lanotte samen met de voorzitters van de Vlaamse partijen die onderhandelen. De bemiddelaar ontmoette dinsdag en woensdag de voorzitters van de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming.

Hij had met hen een afspraak per taalgroep. Een ontmoeting met de zeven partijen samen, die er al niet meer geweest is sinds begin september, kondigde Vande Lanotte niet meer aan. Woensdagavond bood hij zijn ontslag aan de koning aan.

Gezondheidzorg

De Franstaligen legden de bal de voorbije dagen in het kamp van de Vlamingen, die voorstellen op tafel moesten leggen. Intussen deed CD&V een nieuw voorstel inzake de gezondheidszorg, maar dat ligt slecht bij de Franstaligen.

Voorzitter Wouter Beke voorziet een responsabilisering van de gemeenschappen via een bonus-malussysteem. Als ze meer uitgeven dan voorzien, moeten ze het tekort zelf bijpassen. Doen ze beter dan gepland, worden ze ervoor beloond. Ziekenfondsen zouden gesplitst worden per gemeenschap. In Brussel zouden de inwoners daardoor moeten kiezen tussen een Franstalig en een Vlaams ziekenfonds.

Vande Lanotte zelf zou nog een andere piste inzake responsabilisering op het vlak van de gezondheidszorg hebben uitgewerkt. Hij zou ze woensdag tijdens de vergadering met de Vlaamse partijvoorzitters op tafel hebben gelegd. Die vergadering was gepland tussen 9.30 uur en 14 uur, maar zou uitgelopen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content