Koen Geens wil minder besparingen bij justitie

Koen Geens (CD&V) © BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Om het personeelstekort bij de rechtbanken aan te pakken wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de komende weken niet ingevulde vacatures heropenen. Daarnaast gaat hij aan de regering vragen voor een uitzondering voor justitie op de lineaire besparingsmaatregel.

Volgens een telling van de VRT-redactie zijn er alles samen ongeveer 180 mensen te kort bij de rechtbanken van eerste aanleg en de hoven van beroep in Vlaanderen. Het tekort heeft twee grote oorzaken: enerzijds zijn er veel langdurig zieken, anderzijds zijn er sinds 2010 richtlijnen om mensen die vertrekken met vertraging te vervangen.

De situatie is vooral dramatisch in Oost-Vlaanderen. Daar werden twaalf kamers van de rechtbank gesloten door het personeelstekort. Elders, zoals in Antwerpen, vermijdt men om kamers te sluiten, waardoor de werkdruk heel hoog wordt. Dat blijkt uit een werklastmeting van een paar jaar geleden die de VRT-redactie kon inkijken. Volgens dat onderzoek zouden er bij de vijf hoven van beroep veertig rechters en tientallen griffiers extra nodig zijn.

Meer besparingen

Maar zelfs als de bezetting volledig zou zijn is het krap, zegt Antoon Boyen, de eerste voorzitter van het hof van beroep van Oost- en West-Vlaanderen. ‘De kaders van magistraten en griffiers zijn al decennia geleden berekend en vastgelegd. Ondertussen is de complexiteit, de techniciteit en de omvang van de materies die wij moeten behandelen enorm toegenomen.’

Boyen stelt dat de vastgelegde bezetting slechts een minimumbezetting is om te kunnen doen wat van de rechtbanken verwacht wordt. De komende jaren moet er 10 procent bespaard worden bij de hoven en de rechtbanken. Daardoor dreigen er nog eens honderden banen te verdwijnen.

Vacatures

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent het probleem en belooft het aan te pakken, zo zei hij in De ochtend op Radio 1. In de komende weken wil hij niet ingevulde vacatures – waar dus geen kandidaten voor waren. ‘Dat zijn er voor heel het land zo’n 107′.

Daarnaast wil hij bij de begrotingscontrole in maart aan de regering vragen om voor justitie een uitzondering te voorzien op de lineaire besparingsmaatregel van vier procent. Geens: ‘Die besparing is dit jaar echt te zwaar en laat mij niet toe om personeel te vervangen.’

Op de langere termijn wil Geens af van de historische kaders die bepalen hoeveel personeel er nodig is. ‘Die zijn niet aangepast aan deze tijd. We moeten die kaders op termijn loslaten en magistraten in de directiecomités zelf laten beslissen welke prioriteiten ze leggen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content