Koen Geens: ‘Er was geen voorstel-Geens’

© Image Globe

Minister van Financiën Geens zet de puntjes op de i. “Er was geen voorstel Geens, er is alleen Geens die duidelijk heeft gezegd wat de Nationale Bank heeft gezegd”.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ontkent opnieuw dat hij werkt aan een voorstel om het fiscale gunstregime voor spaarboekjes af te bouwen. “Het is zeker nu geen goed idee”, zei hij op Radio 1.

Geens erkende dit weekend in De Standaard dat een oplossing nodig is voor de fiscale oversubsidiëring van spaarboekjes die de Nationale Bank aankaart. Die laatste bepleit een afbouw van het fiscale voordeel, maar Geens onderstreepte dat dit voor de regering een erg delicaat punt is.

Toch ging hij ook in op mogelijke manieren om zo’n verlaging door te voeren, bijvoorbeeld met een algemeen gunsttarief van vijftien procent. Dat was echter geen pleidooi voor het schrappen van de vrijstelling van roerende voorheffing op spaarboekjes, benadrukt Geens.

‘Buik vol van belastingen’

“Dat is zeker nu geen goed idee, omdat de mensen op dit ogenblik hun buik vol hebben van belastingen”, klonk het. “Ze zullen daar enkel willen in meestappen wanneer we hen gelijkwaardige alternatieven aanbieden die meer opbrengen en dezelfde veiligheid geven.”

De minister blijft er wel bij dat het Belgische spaargeld “productiever” moet kunnen worden aangewend. “Een minister van Financiën mag dat debat wel aanzwengelen, maar mag geen voorstellen doen die niet zijn doorgesproken binnen de regering en dat heb ik ook niet gedaan”, klonk het nog. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content