Knoeiende VRT-journalist krijgt ‘ondersteunende functie’

Robin Ramaekers, de VRT-journalist die bij een reportage in Haïti knoeide met geluidsopnames, mag gedurende zes maanden geen reportages maken.

Robin Ramaekers, de VRT-journalist die bij een reportage in Haïti knoeide met geluidsopnames, mag gedurende zes maanden geen reportages maken en moet zolang een ‘ondersteunende taak’ opnemen.

Dat melden de VRT en De Standaard.

Onlangs raakte bekend dat Ramaekers het geluid van een schot valselijk over beelden monteerde die zijn ploeg in oktober gefilmd had in een veldhospitaal in Haïti. Daarmee wekte hij de verkeerde indruk beschoten te worden.

De journalist werd meteen voor onbepaalde duur op non-actief geplaatst voor buitenlandse opdrachten. Maar het deontologisch beroepscollege van de VRT acht die maatregel “niet voldoende om het goed functioneren van de nieuwsdienst te vrijwaren,” zo luidde het maandagavond in een persmededeling.

Procedure

Ook stelt het deontologisch beroepscollege dat de verantwoordelijke hoofdredacteur niet de correcte procedure volgde.

“Zo moet elke verantwoordelijke hoofdredacteur bij het formeel vaststellen van een deontologisch probleem de klacht eerst voor formeel advies voorleggen aan de deontologische adviesraad. Na advies van de raad kan de hoofdredacteur een passend gevolg geven aan de klacht. In dit geval werd deze procedure niet gevolgd,” luidt het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content