Met de vrienden op café en thuis samen gezellig het glas heffen, het maakt onmiskenbaar deel uit van onze cultuur. Omdat we van alcohol houden, of omdat we van onze makkers houden? Ruim 85 procent van de Belgen drinkt wel eens een glaasje. Alcohol heeft lange tijd een stoer imago gehad, ook onder hoogopgeleiden. De strafste drinker met de sterkste verhalen aan de toog stond hoog in de pikorde, je weet wel. We trekken het even op flessen.

Sociaal drinken krijgt een compleet nieuwe invulling.

Als de (kroon)kurk eraf gaat, dán wordt het gezellig! Dankzij de vele smakelijke alternatieven zoals 0,0%-bieren en mocktails gebeurt dat steeds meer zonder gêne zonder alcohol. Het is oké om de cafébaas toe te roepen: "Tap ze nog eens vol! Zonder alcohol!" Sociaal drinken krijgt een compleet nieuwe invulling. Ook wie geen alcohol drinkt, hoort erbij. En daar hoef je niet langer medische of religieuze argumenten voor uit de kast te halen. Zo hoort het, want het is de vriendschap waarop je klinkt.

Sociale gelegenheden

Vaart je vriendschap er wel bij als je met je makkers op stap gaat? Een studie van de Universiteit van Oxford die gepubliceerd werd in de University Herald geeft mannen een niet mis te verstane vrijgeleide om tweemaal per week met de kameraden op te trekken. Het zou goed zijn voor de algemene mentale en fysieke gezondheid omdat goedgesmede vriendschapsbanden een boost geven aan het individuele welbehagen, zelfvertrouwen en geluk en een serieuze rem zetten op stress. Bovendien helpen vrienden elkaar om slechte gewoonten, zoals overmatig drinken, aan te pakken. (Om de discussie nu al in de kiem te smoren: voor vriendinnen geldt net hetzelfde.)

© Getty Images/iStockphoto

Nergens in de Oxford-studie staat dat alcohol noodzakelijk is om van een avondje uit een topavond te maken. Of wat dacht je van dit klassieke experiment uit de sociale psychologie? Proefpersonen worden erin uitgenodigd op een informeel feestje waar ze 'alcohol' kunnen drinken. Ondanks het feit dat de drank in werkelijkheid geen druppel alcohol bevat, gedragen de meeste aanwezigen zich na verloop van tijd relaxed en gezellig aangeschoten. Wat bewijst: niet de drank zelf, maar de context en vooral het fijne gezelschap bepalen de sfeer.

Alcohol of niet, iedereen heeft een smaakvolle keuze.

En dus is het voor echte vrienden een zegen dat steeds meer cafébazen en restauranthouders mocktails en andere alternatieven op hun kaart zetten. Alcohol of niet, iedereen heeft een smaakvolle keuze. Ook bij vrienden thuis en tijdens feestjes worden klassieke aperitieven en drankjes vergezeld van vaak erg originele 0,0%-varianten. Nu kan je ook dankzij Maes 0.0% met maten, zonder mate genieten van een frisse pint op café of bij je thuis.

Met de vrienden op café en thuis samen gezellig het glas heffen, het maakt onmiskenbaar deel uit van onze cultuur. Omdat we van alcohol houden, of omdat we van onze makkers houden? Ruim 85 procent van de Belgen drinkt wel eens een glaasje. Alcohol heeft lange tijd een stoer imago gehad, ook onder hoogopgeleiden. De strafste drinker met de sterkste verhalen aan de toog stond hoog in de pikorde, je weet wel. We trekken het even op flessen.Als de (kroon)kurk eraf gaat, dán wordt het gezellig! Dankzij de vele smakelijke alternatieven zoals 0,0%-bieren en mocktails gebeurt dat steeds meer zonder gêne zonder alcohol. Het is oké om de cafébaas toe te roepen: "Tap ze nog eens vol! Zonder alcohol!" Sociaal drinken krijgt een compleet nieuwe invulling. Ook wie geen alcohol drinkt, hoort erbij. En daar hoef je niet langer medische of religieuze argumenten voor uit de kast te halen. Zo hoort het, want het is de vriendschap waarop je klinkt.Vaart je vriendschap er wel bij als je met je makkers op stap gaat? Een studie van de Universiteit van Oxford die gepubliceerd werd in de University Herald geeft mannen een niet mis te verstane vrijgeleide om tweemaal per week met de kameraden op te trekken. Het zou goed zijn voor de algemene mentale en fysieke gezondheid omdat goedgesmede vriendschapsbanden een boost geven aan het individuele welbehagen, zelfvertrouwen en geluk en een serieuze rem zetten op stress. Bovendien helpen vrienden elkaar om slechte gewoonten, zoals overmatig drinken, aan te pakken. (Om de discussie nu al in de kiem te smoren: voor vriendinnen geldt net hetzelfde.)Nergens in de Oxford-studie staat dat alcohol noodzakelijk is om van een avondje uit een topavond te maken. Of wat dacht je van dit klassieke experiment uit de sociale psychologie? Proefpersonen worden erin uitgenodigd op een informeel feestje waar ze 'alcohol' kunnen drinken. Ondanks het feit dat de drank in werkelijkheid geen druppel alcohol bevat, gedragen de meeste aanwezigen zich na verloop van tijd relaxed en gezellig aangeschoten. Wat bewijst: niet de drank zelf, maar de context en vooral het fijne gezelschap bepalen de sfeer.En dus is het voor echte vrienden een zegen dat steeds meer cafébazen en restauranthouders mocktails en andere alternatieven op hun kaart zetten. Alcohol of niet, iedereen heeft een smaakvolle keuze. Ook bij vrienden thuis en tijdens feestjes worden klassieke aperitieven en drankjes vergezeld van vaak erg originele 0,0%-varianten. Nu kan je ook dankzij Maes 0.0% met maten, zonder mate genieten van een frisse pint op café of bij je thuis.