Wie wil beleggen, kijkt vooral naar het verwachte financiële rendement op korte termijn. Maar wat de impact van je belegging op onze maatschappij is, dat weet je niet meteen. Veel beleggers zouden een andere keuze maken als ze ook de sociale en ecologische gevolgen zouden kennen.

'Minder slecht' is nog niet 'duurzaam'

Duurzame beleggingen zijn aan een opmars bezig, dat is een stap in de goede richting. Maar 'duurzaam' is al te vaak een hol begrip geworden. Want wat is duurzaam? Dragen die zogenaamde duurzame beleggingen ook bij aan een duurzame samenleving? Volstaat het dat een bedrijf het minder slecht doet dan de rest van de sector om als duurzame belegging gezien te worden?

Deze bedrijven worden ook wel de 'best-in-class'-bedrijven genoemd. Maar je kan je voorstellen dat een 'best-in-class'-investering in de tabakssector niet meteen bijdraagt tot een duurzamere samenleving. Net zomin als een investering in het minst vervuilende bedrijf van een vervuilende sector dat doet.

Als we dus niet kritisch kijken naar zogenaamde duurzame beleggingen, blijft alles bij het oude. Voor maatschappelijke verandering is meer nodig.

Een positieve impact

Dat vindt ook Triodos Bank, al 40 jaar de koploper in duurzame beleggingen. Alleen bedrijven die echt bijdragen aan een duurzame samenleving en concrete oplossingen aanbieden, komen terecht in een van de Triodos-fondsen. Ze moeten een echte impact hebben, en wel op minstens één van zeven thema's die een omschakeling naar een duurzame samenleving versnellen. Met deze 'impactbenadering' gaat Triodos verder dan alle andere aanbieders van duurzame fondsen.

Thema's

Voorbeelden van sectoren

Welvarende en gezonde bevolking

· Medische toestellen

· Tandprotheses en implantaten

Inclusieve samenleving

· Studentenhuisvesting

· HR-dienstverlening

Duurzame landbouw en voeding

· Duurzame visvangst

· Biologische voeding

Duurzame mobiliteit en infrastructuur

· Spoorwegen

· Motoren en andere componenten voor geëlektrificeerde voertuigen

Innovatie voor duurzaamheid

· Zonnepanelen

· Watermeters

Circulaire economie

· Inzameling en hergebruik van glas

· Recyclage van papier en karton recycleren

Hernieuwbare grondstoffen

· Waterzuivering

· Wind- en zonne-energie

Daarnaast moet elk bedrijf voldoen aan de absolute minimumvereisten die Triodos Bank hanteert voor al haar beleggingen. Bedrijven die inzetten op vervuilende energiebronnen als aardolie, aardgas of steenkool, maken geen kans.

Met deze vernieuwende 'impactbenadering' gaan de fondsbeheerders van Triodos de dialoog aan met beursgenoteerde bedrijven. Om hen te hen te stimuleren ook meer verantwoord te ondernemen.

Ook duurzaam beleggen?

Wij beleggen het geld dat je ons toevertrouwt enkel in ondernemingen die een positieve sociale en ecologische impact hebben. Bedrijven die oplossingen bieden voor een duurzamere samenleving, hebben een succesvolle toekomst voor zich.

Ook duurzaam beleggen? Met Triodos Bank investeer je in een betere toekomst. Ontdek hier hoe je dat doet.

Wie wil beleggen, kijkt vooral naar het verwachte financiële rendement op korte termijn. Maar wat de impact van je belegging op onze maatschappij is, dat weet je niet meteen. Veel beleggers zouden een andere keuze maken als ze ook de sociale en ecologische gevolgen zouden kennen.Duurzame beleggingen zijn aan een opmars bezig, dat is een stap in de goede richting. Maar 'duurzaam' is al te vaak een hol begrip geworden. Want wat is duurzaam? Dragen die zogenaamde duurzame beleggingen ook bij aan een duurzame samenleving? Volstaat het dat een bedrijf het minder slecht doet dan de rest van de sector om als duurzame belegging gezien te worden?Deze bedrijven worden ook wel de 'best-in-class'-bedrijven genoemd. Maar je kan je voorstellen dat een 'best-in-class'-investering in de tabakssector niet meteen bijdraagt tot een duurzamere samenleving. Net zomin als een investering in het minst vervuilende bedrijf van een vervuilende sector dat doet.Als we dus niet kritisch kijken naar zogenaamde duurzame beleggingen, blijft alles bij het oude. Voor maatschappelijke verandering is meer nodig.Dat vindt ook Triodos Bank, al 40 jaar de koploper in duurzame beleggingen. Alleen bedrijven die echt bijdragen aan een duurzame samenleving en concrete oplossingen aanbieden, komen terecht in een van de Triodos-fondsen. Ze moeten een echte impact hebben, en wel op minstens één van zeven thema's die een omschakeling naar een duurzame samenleving versnellen. Met deze 'impactbenadering' gaat Triodos verder dan alle andere aanbieders van duurzame fondsen.Daarnaast moet elk bedrijf voldoen aan de absolute minimumvereisten die Triodos Bank hanteert voor al haar beleggingen. Bedrijven die inzetten op vervuilende energiebronnen als aardolie, aardgas of steenkool, maken geen kans.Met deze vernieuwende 'impactbenadering' gaan de fondsbeheerders van Triodos de dialoog aan met beursgenoteerde bedrijven. Om hen te hen te stimuleren ook meer verantwoord te ondernemen.