Peter De Keyzer heeft er al een fraaie carrière opzitten. Vandaag is hij een van de meest gerespecteerde economen van het land. Het boeit altijd opnieuw om te weten hoe bepaalde mensen het ver schoppen in het beroepsleven. Wat is de 'trigger' die hen laat uitmunten? Bij De Keyzer is het passie, gecombineerd met hard werken.

"Wie passie heeft, interesseert me. Ik zie mezelf ook als een gepassioneerd iemand. Ik kan me uitleven op de fiets, al lopend en zwemmend. Ook al heb ik het druk, en ook al heb ik een gezin, toch probeer ik vijfmaal per week mijn triatlonpassie te beleven. 's Avonds zal ik niet eten vooraleer ik heb getraind." Voetbal heeft hij wat aan de zijkant moeten schuiven. "Ik was de trainer van de ploeg van mijn zoontje. Nu zit ik nog in het bestuur."

"Je moet iets doen, je ergens in gooien, zonder te klagen."

Een andere persoonlijke passie van De Keyzer is muziek. "Ik hou van metal. Metallica bijvoorbeeld. Graspop ook. Maar evenzeer kan ik naar opera luisteren, en zelfs naar polyfonie." Maar met passie alleen kom je er natuurlijk niet, betoogt De Keyzer. "Je moet ook ondernemen. Iets doen, je ergens in gooien, zonder te klagen. Als je in het leven ergens wil geraken, dan moet je hard werken en positief ingesteld zijn. Ik heb dat zo van mijn moeder geleerd." De Keyzer erkent natuurlijk wel dat de mens sneller het negatieve dan het positieve ziet, en dat zoiets nefast kan zijn voor passie en optimisme. "We zijn biologisch zo geconditioneerd om eerst het gevaar te zien. Maar vandaag is dat niet meer nodig. Ik wil veeleer een positief verhaal brengen."

© Jerry De Brie

Het is passie die De Keyzer ertoe aanzette om in 2013 zijn boek te publiceren: 'Groei maakt gelukkig' beschrijft 238 pagina's lang zijn quasi ongebreideld vooruitgangsoptimisme. "Mijn passie stuwt me verder in het geloof dat alles snel vooruit gaat, en dat alles goed komt." Het is een zoete mix van passie en optimisme. Een lekker kruidig antidotum voor het gratuite nihilisme en de afstompende verzuring waaraan we vandaag toch zo makkelijk ten prooi vallen.

Peter De Keyzer heeft er al een fraaie carrière opzitten. Vandaag is hij een van de meest gerespecteerde economen van het land. Het boeit altijd opnieuw om te weten hoe bepaalde mensen het ver schoppen in het beroepsleven. Wat is de 'trigger' die hen laat uitmunten? Bij De Keyzer is het passie, gecombineerd met hard werken."Wie passie heeft, interesseert me. Ik zie mezelf ook als een gepassioneerd iemand. Ik kan me uitleven op de fiets, al lopend en zwemmend. Ook al heb ik het druk, en ook al heb ik een gezin, toch probeer ik vijfmaal per week mijn triatlonpassie te beleven. 's Avonds zal ik niet eten vooraleer ik heb getraind." Voetbal heeft hij wat aan de zijkant moeten schuiven. "Ik was de trainer van de ploeg van mijn zoontje. Nu zit ik nog in het bestuur."Een andere persoonlijke passie van De Keyzer is muziek. "Ik hou van metal. Metallica bijvoorbeeld. Graspop ook. Maar evenzeer kan ik naar opera luisteren, en zelfs naar polyfonie." Maar met passie alleen kom je er natuurlijk niet, betoogt De Keyzer. "Je moet ook ondernemen. Iets doen, je ergens in gooien, zonder te klagen. Als je in het leven ergens wil geraken, dan moet je hard werken en positief ingesteld zijn. Ik heb dat zo van mijn moeder geleerd." De Keyzer erkent natuurlijk wel dat de mens sneller het negatieve dan het positieve ziet, en dat zoiets nefast kan zijn voor passie en optimisme. "We zijn biologisch zo geconditioneerd om eerst het gevaar te zien. Maar vandaag is dat niet meer nodig. Ik wil veeleer een positief verhaal brengen."Het is passie die De Keyzer ertoe aanzette om in 2013 zijn boek te publiceren: 'Groei maakt gelukkig' beschrijft 238 pagina's lang zijn quasi ongebreideld vooruitgangsoptimisme. "Mijn passie stuwt me verder in het geloof dat alles snel vooruit gaat, en dat alles goed komt." Het is een zoete mix van passie en optimisme. Een lekker kruidig antidotum voor het gratuite nihilisme en de afstompende verzuring waaraan we vandaag toch zo makkelijk ten prooi vallen.