Wat moeten we met Europa?

Het Huis van de Europese Geschiedenis confronteert de bezoekers op een boeiende manier met zowel het verleden als de toekomst van het Oude Continent. Het museum ligt bovendien op een aantrekkelijke locatie in Brussel.

Het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel, dat nu een dik jaar geleden de deuren opende, brengt feiten en gebeurtenissen op een ongemeen boeiende manier in beeld. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat “De Groote Oorlog’ eindigde. Het was niet de laatste vreselijke oorlog die Europa teisterde. De Europese Unie (en zijn voorgangers) moest een einde brengen aan die oorlogen. Die zucht naar vrede en welvaart is een neverending story. De komende jaren maken onze politici belangrijke keuzes over samenleven, milieu, gezondheid,… en als burgers houden we graag de vinger aan de pols. Dus waarom niet het nuttige aan het aangename paren in het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel?

Wat moeten we met Europa?

Dieren en fabels

Dat ‘huis’ of museum verrast alvast met de locatie: het mooi gerenoveerde art-deco Eastmangebouw in het Leopoldpark in Brussel, vlakbij het Europees Parlement. Flaneren in onze hoofdstad is een van onze favoriete bezigheden – met dank aan de vele leuke koffie- en lunchplekken – en het Leopoldpark is een echte ontdekking. Hier bevond zich ooit de dierentuin van de Koninklijke Vereniging voor Zoölogie. Het park heeft een prachtige vijver en het Eastmangebouw is teruggebracht naar de oorspronkelijke staat van 1930, met inbegrip van het schilderwerk in art-decostijl met dieren uit de fabels van de Franse schrijver Jean de La Fontaine.

Wat moeten we met Europa?

Tumultueuze eeuw

De permanente tentoonstelling van het (gratis te bezoeken) Huis is een echte must-see. Geen ambtelijke opsomming van jaartallen en beslissingen, maar een wandeltocht langs de hoofdlijnen van de Europese geschiedenis. De tumultueuze gebeurtenissen van de twintigste eeuw kunnen niet worden begrepen zonder te zien hoe Europa in de negentiende eeuw vorm kreeg, zo leerden we. Sterke overtuigingen en denkbeelden deden Europa toetreden tot de moderniteit, al bleek het continent tezelfdertijd stilaan weg te zinken in oorlog en vernieling. Historici beschouwen de Eerste Wereldoorlog vaak als de afsluiting van die negentiende eeuw! Na nog een (vreselijke) oorlog domineerde de overtuiging dat enkel meer samenwerking tussen landen ons kon behoeden voor nieuw rampspoed.

Wat moeten we met Europa?
© Bauweraerts Didier

Interactief

Loopt alles nu zoals het hoort? Natuurlijk niet. Maar het Huis van de Europese Geschiedenis probeert ons niets op te dringen: wij worden als bezoekers gevraagd zélf na te denken over het Europa waarin we leven, en om zélf de toekomst vorm te geven, een verstandige insteek. Desgewenst kunt u hier trouwens uw talen oefenen, want de ondersteunende teksten zijn beschikbaar in alle (24) officiële talen van de Europese Unie. En dit is een museum-nieuwe-stijl. De interactieve opstellingen, op basis van originele voorwerpen en replica’s, dompelden ons als bezoeker helemaal onder en wisten onze zintuigen (zicht, gehoor, tast en zelfs reukzin) te verleiden. Geen wonder dat we dit Huis met een hoofd vol nieuwe inzichten en bedenkingen verlieten.

Praktisch

Het museum is 7 dagen op 7 open en gratis toegankelijk voor iedereen. Alle voorzieningen en activiteiten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een restaurant en kluisjes, een vestiaire en een ruimte om baby’s te verschonen.

Plan hier uw bezoek en ontdek hier ook de ontdekkingsruimten en alle activiteiten voor de hele familie.

Huis van de Europese geschiedenis

Belliardstraat 135

1000 Brussels