Verwarming vertegenwoordigt tot 56% van de energiefactuur van een gezin in Brussel en is verantwoordelijk voor bijna 70% van de uitstoot van broeikasgassen die zeer schadelijk zijn voor het klimaat. Om uw comfort en veiligheid te verzekeren, uw energiefactuur en uw CO2-voetafdruk te verminderen, moeten uw apparaten efficiënt werken. Daarom verplicht de EPB-verwarmingsreglementering sinds 2011 de eigenaars om een EPB-periodieke controle van verwarmingsketels en gasboilers te vragen en dit om de twee jaar.

Wat is een EPB-periodieke controle?

Deze verplichte controle is meer dan een eenvoudig onderhoud van uw installaties. De controle bestaat uit 4 delen:

  • Het onderhoud: controle van de algemene toestand, ontstoffen en reinigen van het toestel en de afvoerleidingen,...
  • De controle van de compatibiliteit van uw systeem met het nieuwe rijke aardgas (H-gas met hoge calorische waarde) dat vanaf 2020 geleidelijk zal worden verdeeld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (www.legazchange.brussels). Deze controle moet worden uitgevoerd: maak gebruik van deze EPB-controle om bijkomende kosten te vermijden!
  • De controle van de eisen van goede werking voor uw veiligheid: CO-gehalte, aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen, het rendement van uw toestel, verluchting van het lokaal, inspectie en indien nodig de reiniging van de afvoerbuis van de verbrandingsgassen,...
  • Het controleattest dat de vaststellingen en acties, die tijdens de controle werden uitgevoerd, bevat en dat eventuele aanbevelingen formuleert.

Door deze EPB-periodieke controle uit te voeren, hebt u de garantie van een volledig onderhoud met respect van het leefmilieu en uw veiligheid! Een aanbevolen proces voor de goede werking van uw toestellen op lange termijn.

Nieuw in 2019: 1 steunmaatregel, 3 verplichtingen

Sinds januari 2019:

  • De eigenaars en eventueel de huurders moeten deze EPB-periodieke controle om de twee jaar laten uitvoeren.
  • De gezinnen in categorie C kunnen voortaan gebruikmaken van financiële steun voor een bedrag van 100 euro, dankzij de nieuwe C8-premie - periodieke controle.
  • De gasboilers en alle ketels op gas of stookolie zijn betrokken bij deze reglementering (en niet enkel die van meer dan 20kW, zoals vroeger het geval was).

De EPB-periodieke controle moet worden uitgevoerd door een professional die door Leefmilieu Brussel is erkend en die u na afloop van de controle een attest zal bezorgen. Klik hier voor de lijst van de EPB-verwarmingsketeltechnici

Meer info: Surf naar de pagina EPB-verwarmingsreglementering van Leefmilieu Brussel.

Verwarming vertegenwoordigt tot 56% van de energiefactuur van een gezin in Brussel en is verantwoordelijk voor bijna 70% van de uitstoot van broeikasgassen die zeer schadelijk zijn voor het klimaat. Om uw comfort en veiligheid te verzekeren, uw energiefactuur en uw CO2-voetafdruk te verminderen, moeten uw apparaten efficiënt werken. Daarom verplicht de EPB-verwarmingsreglementering sinds 2011 de eigenaars om een EPB-periodieke controle van verwarmingsketels en gasboilers te vragen en dit om de twee jaar. Wat is een EPB-periodieke controle? Deze verplichte controle is meer dan een eenvoudig onderhoud van uw installaties. De controle bestaat uit 4 delen:Door deze EPB-periodieke controle uit te voeren, hebt u de garantie van een volledig onderhoud met respect van het leefmilieu en uw veiligheid! Een aanbevolen proces voor de goede werking van uw toestellen op lange termijn. Nieuw in 2019: 1 steunmaatregel, 3 verplichtingenSinds januari 2019:De EPB-periodieke controle moet worden uitgevoerd door een professional die door Leefmilieu Brussel is erkend en die u na afloop van de controle een attest zal bezorgen. Klik hier voor de lijst van de EPB-verwarmingsketeltechnici Meer info: Surf naar de pagina EPB-verwarmingsreglementering van Leefmilieu Brussel.