5 wetenswaardigheden over u en uw spaargeld

5 wetenswaardigheden over u en uw spaargeld

We gaan irrationeel om met ons geld. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dat aan het licht gebracht. De Britse psychologe en BBC-radiopresentatrice Claudia Hammond schreef er het boek "De kracht van geld" over. We vroegen haar om vijf inzichten op te lijsten die u moet kennen over u en uw spaargeld.

Hoe geld ons brein voor de gek houdt

Hoe geld ons brein voor de gek houdt

Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat elke euro voor iedereen evenveel waard is. Dat is overigens ook het fundament van ons systeem van gelduitwisseling. Maar in psychologisch opzicht is dat helemaal niet het geval. Naargelang de omstandigheden kennen we elke euro die we bezitten een andere waarde toe.

Waarom sparen belangrijk blijft, ook vandaag!

Waarom sparen belangrijk blijft, ook vandaag!

Sparen blijft ontzettend populair in ons land: alle Belgen samen hebben meer dan 260 miljard euro aan deposito's. Een grote groep consumenten verkiest dus nog steeds een spaarrekening, zelfs al is de rente lager dan vroeger. Rabobank.be wil de Belgen helpen om hun keuzes met betrekking tot spaargeld te objectiveren.

Sparen hoeft niet moeilijk te zijn

Sparen hoeft niet moeilijk te zijn

Het is wetenschappelijk bewezen dat sparen voor later 'rationeel moeilijk' is. Gelukkig bestaan er technieken om al deze psychologische barrières te overwinnen. Rabobank.be ontwikkelde voor u de spaarkrachttest, een unieke tool die u helpt bij het bepalen van uw spaardoelen.

Sparen kunt u leren

Sparen kunt u leren

Het geld laten rollen of sparen? Het is een keuze waar iedereen dagelijks voorstaat. Velen onder ons zouden liever een beetje meer sparen, maar dat vergt discipline en moeite. Wetenschappelijk onderzoek naar de psychologische drijfveren achter ons spaargedrag leert ons enkele trucjes om zonder veel extra inspanningen geld aan de kant te zetten.

Het geheim van moeiteloos sparen

Het geheim van moeiteloos sparen

Meer sparen. Het is de wens van heel veel mensen, maar in de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig te zijn. Sparen bestaat uit twee basisprincipes: het verwerven van spaargeld en vooral het bewaren van dat geld. Hoe minder u geneigd bent om uw gespaarde geld aan te spreken, hoe sterker uw spaarkracht zal groeien.