Slimme huizen in slimme steden

We Facebooken met een smartphone. We bekijken Netflix op een smart-tv. Onze thermostaat, onze wasmachine, onze keukenweegschaal. Op termijn is alles smart. De evolutie speelt zich echter niet alleen in onze woonkamer af. In die nabije toekomst bevinden onze smart homes zich in smart cities.

It’s the technology, stupid. Zo zou je het hele smart verhaal nog het makkelijkst kunnen uitleggen. De beschikbaarheid van nieuwe technologie maakt allerhande slimme toepassingen mogelijk. Het concept van de smart city is gebaseerd op de captatie en analyse van grote hoeveelheden data. De inzichten die daaruit voortvloeien dienen als fundament voor snelle, maar slimme beslissingen.

Smart parkeren

Het klassieke voorbeeld is dat van de slimme oplossingen voor het mobiliteitsprobleem. Heel wat steden investeren vandaag in de installatie van camera’s en sensoren. Die zorgen voor allerhande data over de densiteit en aard van het verkeer in de steden, op verschillende plaatsen en tijdstippen. De analyse van die data vormt dan weer de input voor de aansturing van bijvoorbeeld verkeerslichten of dynamische borden met informatie over alternatieve routes. Tegelijk helpt een systeem voor nummerplaatherkenning bij de opsporing van gezochte voertuigen.

De chauffeur die wil parkeren, raadpleegt daarvoor een app en krijgt zo begeleiding naar de dichtstbijzijnde vrije plaats.

Slimme huizen in slimme steden
© iStock

Een bekend voorbeeld is dat van het zogenaamde sensorparkeren, waarbij een app het gebruik van beschikbare parkeerplaatsen optimaliseert. De parkeerplaatsen in de stad zijn voorzien van een sensor. Die registreert of een parkeerplaats al dan niet beschikbaar is. De chauffeur die wil parkeren, raadpleegt daarvoor de app en krijgt zo begeleiding naar de dichtstbijzijnde vrije plaats. Uiteraard is het dan ook mogelijk om vanuit de app meteen het parkeergeld over te maken. Een ander voorbeeld is dat van de analyse van voetgangers- en betalingsverkeer in bepaalde straten, waaruit af te leiden valt wat de best mogelijke locatie is voor de inplanting van een nieuwe winkel.

Slim omgaan met energie

Of een gemeente smart is, valt ook uit heel wat andere toepassingen af te leiden, zoals de beschikbaarheid van digitale dienstverlening. In een smart city moet je als burger niet langer tijdens de kantooruren aanschuiven bij een loket om één of andere akte of attest op te vragen. Je doet dat online met je smartphone, onafhankelijk van het tijdstip van de dag en de locatie waar je je bevindt. Een smart city zet verder ook in op efficiënter energiebeheer. Slimme stadsdiensten tonen het voorbeeld door te kiezen voor elektrische wagens, LED-verlichting op straat en energiezuinige verwarming. De evolutie richting smart city vindt echter ook bij de burgers zelf plaats. Vele smart homes – met bijvoorbeeld slimme verlichting van Philips Hue en een slimme thermostaat als boxx van ENGIE Electrabel – helpen samen ook een smart city vormen.