Ook een boontje voor koffie?

Smaakt de Arabica-boon nu zoveel anders dan de Robusta-boon? Wat is de optimale gebruiksperiode van gebrande koffiebonen? Geeft grover gemalen koffie een andere smaak dan fijner gemalen koffie? Allemaal vragen die koffieliefhebbers moeten kunnen beantwoorden. Ontdek de kunst van die heerlijke tas koffie.

Bonenteelt

Echte koffieliefhebbers zullen het weten: dat heerlijk kopje koffie komt er niet zomaar. Het begint natuurlijk allemaal bij de koffieboon, waarbij er keuze is tussen heel wat variëteiten. Over de hele wereld worden meer dan honderd verschillende koffiebonen geteeld. Maar er zijn twee soorten bonen die er ontegenzeglijk uitspringen. De Arabica-boon staat in voor meer dan driekwart van de wereldwijde koffieconsumptie, de Robusta-boon voor ongeveer een kwart. Het grote verschil tussen die twee soorten is de hoogte waarop ze geteeld worden. De Arabica wordt gecultiveerd op maar liefst achthonderd tot tweeduizend meter boven zeeniveau, terwijl de Robusta in lager gelegen gebieden wordt geteeld. Door zijn betere bereikbaarheid ligt de prijs van die laatste dan ook iets lager.

Arabica of Robusta?

Zelfverklaarde koffiekenners durven al eens beweren dat de kwaliteit van een hoger geteelde boon opmerkelijk beter is dan die van een lager geteelde boon. Er zijn wel degelijk smaakverschillen tussen de twee bonen, maar qua kwaliteit is de ene niet superieur aan de andere. Het draait hier vooral om persoonlijke voorkeur: de één heeft zijn koffie liever wat bitter, de ander dan weer helemaal niet. Het aromapallet van Arabica-bonen is iets zachter en meer divers. Zijn cafeïnegehalte bedraagt ongeveer 1,50 procent. Vergelijk dat met het cafeïnegehalte van zo’n 2,70 procent bij Robusta-bonen en het wordt duidelijk waarom die laatste wat bitterder kunnen smaken. De Robusta-boon leent zich trouwens uitstekend voor een espresso door hun krachtiger en meer crèmig karakter.

Ook een boontje voor koffie?
© De’Longhi

Het brandproces

Die geteelde koffiebonen belanden uiteraard niet rechtstreeks in de winkel, maar ondergaan eerst het brandproces. Dat roosteren zorgt ervoor dat alle smaak en aroma tot hun volste recht komen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur kan de consument hier verschillende roasts kopen. Een lichtere en donkere roast betekenen respectievelijk dat de bonen korter of langer zijn geroosterd. Heel belangrijk bij de aankoop van bonen is aandacht voor de branddatum. Er bestaat nog wat discussie over, maar het gemiddelde advies luidt als volgt: consumeer de bonen liefst vanaf de vierde dag tot een maand na branddatum. Voor die vierde dag bevatten ze namelijk nog te veel gassen, en na een maand verdwijnt het aroma gestaag.

Welke boon brengt het juiste aroma voor zoete Spanish latte? Ontdek het in deze video:

Grof of fijn?

Om koffiebonen om te toveren tot een kopje koffie, moeten die bonen uiteraard gemalen worden, en dat liefst net voor de koffie wordt gezet. Een volautomatische espressomachine doet dat harde labeur in een handomdraai en de betere toestellen hebben zelfs de optie om de maalgraad aan te passen. Onthoud dat die maalgraad ook een invloed op de smaak heeft: grover gemalen koffie is iets zachter van smaak dan fijner gemalen koffie. Naast de maling zorgt een espressomachine ook voor de optimale waterdruk en regelt hij de ideale watertemperatuur. De meest geavanceerde toestellen gaan echter nog een stapje verder. De PrimaDonna Soul volautomatische espressomachine van De’Longhi past bijvoorbeeld al zijn instellingen volledig aan op jouw koffieboon naar keuze dankzij de Bean Adapt Technology.

Tijd voor koffiepauze

Het proces van boon naar koffie laat zich in enkele stappen samenvatten. Het begint allemaal bij de boon: vind een koffieboon die volledig bij jouw smaak aanleunt (en wees niet bang om eens te veranderen van boon). Ga vervolgens op zoek naar een goede koffiebrander en let altijd op de branddatum. Bij de rest van het proces kan een goede espressomachine van pas komen. Die neemt meteen alle zorgen over de optimale maling, waterdruk en temperratuurregeling weg. Vergeet niet dat de beste toestellen het zelfs mogelijk maken de instellingen volledig op jouw smaakvoorkeur in te stellen. De beste kopjes koffie komen voortaan uit eigen keuken.

Ook een boontje voor koffie?
© Karel Hemerijckx

Zin om thuis ook aan de slag te gaan met onze tips? De’Longhi biedt een gratis welkomstpakket én coffee workshop aan huis aan bij elke aankoop van een toptoestel. Klik hier voor meer info.