Smarthome-toepassingen vinden stilaan hun weg naar de consument. Dat zal nog toenemen. "De technologie evolueert razendsnel. Dat is veelbelovend, maar het houdt tegelijkertijd ook gevaren in. Ontwikkelaars steken veel energie in het bijblijven in de technische wedloop. Dat kan ten koste gaan van de veiligheid en duurzaamheid van bestaande applicaties en firmware. Krijgen ze bijvoorbeeld nog software-updates om veiligheidslekken te dichten? Een lek in een applicatie dat op het thuisnetwerk is aangesloten, kan een hacker toegang bieden tot alle andere apparaten en dus ook tot data op uw pc. Daarom is het belangrijk dat zowel de firmware als applicaties virusbestendig zijn. Ze beschikken best over een aanpasbaar wachtwoord dat u regelmatig wijzigt", licht Wim Wens, productmanager bij Fidea, toe.

Vermijd schade

Smarthome-toepassingen kunnen behalve het comfort ook de veiligheid in huis verhogen. Echt slim en zinvol zijn de toepassingen die helpen om lichamelijke of materiële schade te voorkomen of beperken. "Denk aan een brandmelder, inbraakdetectie- of waterdetectiesystemen. Door de tijdige melding die deze systemen geven, kunt u vaak schade voorkomen."

© Getty Images/iStockphoto

Ga in zee met een erkend vakman. Hij kan u adviseren over welke systemen het best aan de verwachtingen voldoen.

Kies voor kwaliteit

Gaat u voor een duurzame oplossing? Kies dan niet voor gadgets. "Ga in zee met een erkend vakman. Hij kan u adviseren over welke systemen het best aan de verwachtingen voldoen. Hij installeert ze oordeelkundig, maakt ze veilig en gebruiksvriendelijk en levert ook een certificaat af. Een onderhoudscontract is geen overbodige luxe. Zo beschermt u uw huis en uw gezin elke dag. Bovendien beperkt u het verzekeringsrisico. Iets wat sommige verzekeringsmaatschappijen belonen met een premiereductie voor uw woonpolis. Uw verzekeringsbemiddelaar kan u hier meer over vertellen", tipt Wim Wens.

Hoe slim is uw smarthome?

Met deze 10 tips kiest u een duurzame smarthome-toepassing

· Start met een brand-, inbraak- of waterdetectiesysteem.

· Is het smarthome-systeem compatibel met andere applicaties?

· Zijn de toestellen onderling compatibel of verbonden met een centrale server?

· Maakt het systeem gebruik van een veilig eigen netwerk?

· Is de toepassing future-proof? Biedt de fabrikant updates aan voor de applicaties en voor de firmware?

· Kunt u zelf bepalen hoe men extern omgaat met uw privacy?

· Kunt u het systeem beveiligen via een wachtwoord en antivirus?

· Is er back-up bij uitval door een lege batterij en wordt u tijdig verwittigd?

· Geeft het systeem aan dat onderhoud nodig is en hebt u een onderhoudscontract?

· Komt het systeem in aanmerking voor korting op de woonverzekeringspremie?

Smarthome-toepassingen vinden stilaan hun weg naar de consument. Dat zal nog toenemen. "De technologie evolueert razendsnel. Dat is veelbelovend, maar het houdt tegelijkertijd ook gevaren in. Ontwikkelaars steken veel energie in het bijblijven in de technische wedloop. Dat kan ten koste gaan van de veiligheid en duurzaamheid van bestaande applicaties en firmware. Krijgen ze bijvoorbeeld nog software-updates om veiligheidslekken te dichten? Een lek in een applicatie dat op het thuisnetwerk is aangesloten, kan een hacker toegang bieden tot alle andere apparaten en dus ook tot data op uw pc. Daarom is het belangrijk dat zowel de firmware als applicaties virusbestendig zijn. Ze beschikken best over een aanpasbaar wachtwoord dat u regelmatig wijzigt", licht Wim Wens, productmanager bij Fidea, toe.Vermijd schadeSmarthome-toepassingen kunnen behalve het comfort ook de veiligheid in huis verhogen. Echt slim en zinvol zijn de toepassingen die helpen om lichamelijke of materiële schade te voorkomen of beperken. "Denk aan een brandmelder, inbraakdetectie- of waterdetectiesystemen. Door de tijdige melding die deze systemen geven, kunt u vaak schade voorkomen."Kies voor kwaliteitGaat u voor een duurzame oplossing? Kies dan niet voor gadgets. "Ga in zee met een erkend vakman. Hij kan u adviseren over welke systemen het best aan de verwachtingen voldoen. Hij installeert ze oordeelkundig, maakt ze veilig en gebruiksvriendelijk en levert ook een certificaat af. Een onderhoudscontract is geen overbodige luxe. Zo beschermt u uw huis en uw gezin elke dag. Bovendien beperkt u het verzekeringsrisico. Iets wat sommige verzekeringsmaatschappijen belonen met een premiereductie voor uw woonpolis. Uw verzekeringsbemiddelaar kan u hier meer over vertellen", tipt Wim Wens.