Jacqueline liet een legaat na aan Stichting tegen Kanker

Stichting tegen Kanker is actief op diverse fronten: wetenschappelijk onderzoek, patiëntenbegeleiding, preventie enz. Wie een erfenis schenkt aan dit goede doel stelt een bijzonder sterk en gul gebaar en laat een stukje van zichzelf voortleven in een levensnoodzakelijk project. Die keuze maakte Jacqueline vorig jaar, en ze heeft geen seconde getwijfeld.

Jacqueline en haar man zijn heel hun leven erg begaan geweest met de medemens. Ze hebben geen kinderen, maar dat hun nalatenschap een zinvolle bestemming moest krijgen, was een uitgemaakte zaak. En dit zelfs nog voor kanker hun leven zou omgooien. “Telkens wanneer we op reis vertrokken – en we hebben toch een stuk van de wereld gezien – lieten we een briefje achter op tafel met onze wens om onze bezittingen aan een goed doel na te laten. Ziekte spookte toen nog niet door ons hoofd. Toen mijn man in het ziekenhuis lag, viel mijn oog op een brochure van Stichting tegen Kanker. Ik was meteen gewonnen voor het idee dat ik andere zieken zou kunnen helpen met een legaat en dat ons geld niet verloren zou gaan. Mijn man en ik hebben ons hele leven gewerkt. Het zou dan ook zonde zijn om ons vermogen in rook te zien opgaan, terwijl het een goed doel kan steunen. Mijn besluit stond vast: het was hoog tijd om de daad bij het woord te voegen.”

Drie jaar geleden overleed Jacquelines echtgenoot. Ze besprak eerst haar voornemen met haar huisarts die haar aanmoedigde om haar plan door te zetten. Daarna nam ze contact op met Stichting tegen Kanker.

“Mijn eerste aanspreekpersoon was Greta. Ze is mij thuis komen opzoeken samen met Margaux. We hadden een goed gesprek en ik kreeg een antwoord op al mijn vragen. Vanaf toen heb ik geen seconde meer geaarzeld.”

Alle cruciale zaken kwamen aan bod: de verschillende stappen in het proces, de missies van Stichting tegen Kanker enz.

“Ik was meteen gewonnen voor het idee dat ik andere zieken zou kunnen helpen met een legaat en dat ons geld niet verloren zou gaan.”

Een opluchting van formaat

Na het bezoek van Greta en Margaux kreeg Jacqueline een ontwerp van een modeltestament. “Ik heb het met de hand geschreven en aan mijn notaris afgegeven. Het hele proces was glashelder en verliep vlot en zonder veel rompslomp. Ik wou niet wachten tot ik ouder of zwakker werd. Op dat ogenblik was ik mij nog ten volle bewust van de gemaakte keuze. Toen ik mijn handtekening mocht zetten, viel er een last van mijn schouders. Nu ben ik gerust. Ik weet dat Stichting tegen Kanker mijn nalatenschap goed zal besteden. En ik ben vooral blij dat ik het vorig jaar al heb gedaan, voor de coronacrisis. Zo zie je maar, niet wachten, gewoon doen!”

“Het zou dan ook zonde zijn om ons vermogen in rook te zien opgaan, terwijl het een goed doel kan steunen.”

Een blijvende band

Jacqueline houdt nog steeds contact met Stichting tegen Kanker en volgt hun acties en campagnes op de voet. “Ik blijf hen steunen en aanmoedigen, want ze kunnen alle hulp gebruiken. Ik ga niet overal verkondigen dat ik een legaat heb nagelaten. Dat is een privéaangelegenheid, maar ik breng graag een getuigenis over mijn wedervaren als ik daarmee anderen kan aanmoedigen om het onderzoek te steunen. Mijn band met Stichting tegen Kanker is bijzonder hecht. Mocht ik een probleem hebben, dan zou ik wellicht eerst Margaux opbellen. Vorig jaar werd ik trouwens uitgenodigd op de Heizel, voor de viering van 30 jaar steun aan het wetenschappelijk onderzoek door Stichting tegen Kanker. Ik raakte daar aan de praat met onderzoekers en vond het een bijzonder boeiende ervaring!”

Jacqueline liet een legaat na aan Stichting tegen Kanker
Met mijn verhaal wil ik anderen aanzetten om het kankeronderzoek te steunen

Margaux Devillers: een job in het teken van luisterbereidheid en begeleiding

Stichting tegen Kanker biedt strikt gepersonaliseerde begeleiding. Margaux, coördinatrice legaten: “Greta en ik houden ons uitsluitend bezig met de begeleiding van personen die een testament willen opmaken in het kader van een legaat. Daarnaast is er een team van juristen aan de slag die de dossiers beheren. Sommige donateurs wensen anoniem te blijven en in dat geval verlopen alle contacten schriftelijk of telefonisch. Anderen verkiezen dan weer het persoonlijke contact. Die mensen gaan we thuis opzoeken.”

Een luisterend oor en een gezonde dosis empathie zijn absoluut nodig om de heel persoonlijke, soms pijnlijke verhalen te kunnen plaatsen. “Achter een nalatenschap schuilt een heel leven. Wie een legaat nalaat om een positieve daad te stellen na zijn of haar overlijden geeft een groot deel van zichzelf bloot.”

Sommigen hebben vragen over de verschillende stappen in het proces, anderen zijn vooral geïnteresseerd in de diverse missies van Stichting tegen Kanker. Acties in het kader van preventie, bewustmaking en patiëntenbegeleiding zijn cruciaal in de werking. De financiering van wetenschappelijk onderzoek blijft evenwel de voornaamste missie.

Greta en ik nemen ons werk zeer ter harte. Door Stichting tegen Kanker in hun testament op te nemen, schenken donateurs ons hun vertrouwen in de acties die we ondernemen. We voelen dat we deel uitmaken van hun leven en willen hen dan ook bij onze werking betrekken. Een erfenis nalaten aan een goed doel is een bijzonder gul gebaar. Elke euro die bij Stichting tegen Kanker binnenkomt, draagt bij tot de vervulling van onze missies. Dankzij de steun aan het wetenschappelijk onderzoek worden grote stappen vooruitgezet en blijven de levensverwachtingen stijgen. Toch hebben we nog een hele weg af te leggen. Door Stichting tegen Kanker te steunen geef je de patiënten van morgen betere wapens in hun strijd tegen de ziekte.”

Vraag nu de gratis brochure aan.

https://www.kanker.be/informatieaanvraag-legaten

Nog vragen over legaten? Neem gerust contact op met ons.

Greta Van Der Gracht

Coördinator Legs- Fundraising Department

Tel: 02 743 37 15

Mail: GVanDerGracht@stichtingtegenkanker.be