“Ik prijs me gelukkig dat ik niet ga werken, maar mag spelen”

Het evenement ‘The Power of Passion’ bracht vijf inspirerende persoonlijkheden met een zeer diverse achtergrond bijeen voor een avond over passie, inspiratie en zingeving. Creatieve duizendpoot Laurence Bibot bracht een stand-upcomedy: “Ik haal ontzettend veel voldoening uit alles wat ik doe: schrijven, acteren, stand-up,… Passie klinkt voor mij soms als een beladen, romantisch woord. Maar ik ben wel gepassioneerd door wat ik doe.”

Laurence Bibot is een gekende naam in Franstalig België. Al sinds de jaren ’90 is ze actief als actrice en comédienne op tv, op de radio en in het theater. Door de jaren heen heeft ze ook de liefde voor het schrijven ontdekt. “Ik acteer graag. Maar als je een stuk van een ander speelt, dan is dat toch vooral iets wat je uit het hoofd moet leren. Dat is vrij schools en ik hou er minder van. Maar als je zelf iets schrijft, iets nieuws creëert, dan kan je daar je ziel in leggen. Het is zwoegen en vergt veel tijd maar ik haal er enorm veel voldoening uit als ik het uiteindelijk ook mag uitvoeren.”

Dat ze actrice en comédienne werd, hoeft eigenlijk niet te verbazen. “Als kind was ik al gefascineerd door het observeren van andere mensen. Toen ik met mijn moeder naar de plaatselijke Delhaize-supermarkt ging, begon ik bijvoorbeeld de kassiersters en hun gedragingen te bestuderen. En die voorliefde voor het observeren en analyseren is nooit meer weggegaan. Het is voor mij als adem halen. Het gaat gewoon vanzelf.”

Na haar middelbare studies zette Laurence haar eerste stappen in de theaterwereld. “Ik kwam in een improvisatiegezelschap terecht. Het is eigenlijk daar dat ik ontdekte wat ik concreet kon doen met alle zaken die ik jarenlang had opgemerkt tijdens het observeren van mensen, en dan vooral vrouwen. Ik haal er nog steeds heel wat inspiratie uit voor de typetjes die ik creëer en speel.”

Stand-up is fantastisch omdat je instant reactie krijgt van je publiek.

Gedreven door plezier

Van het één kwam het ander. In 1990 schrijft ze haar eerste solostuk: een vaudeville doorspekt met zwarte humor. Rond dezelfde tijd komt ze ook in contact met ‘les Snuls’, een collectief van vijf mannen met wie ze een reeks op Canal+ mag maken. Haar carrière is da armee gelanceerd: theaterwerk, zang, tv en film,… en in 2014 waagt ze zich voor het eerst – en meteen met succes – aan nog een andere discipline: stand-upcomedy.

“Stand-up is fantastisch omdat je instant reactie krijgt van je publiek. Je staat er wel in je eentje, maar als het werkt, levert het zoveel energie op”, vertelt Laurence. “En ik blijf vrouwen in de meest diverse personages interpreteren: de kassiersters van Delhaize, mijn moeder, bekende actrices en comédiennes… Vooral die laatste categorie is heerlijk om te spelen omdat ik hun emoties sterk kan uitvergroten, me er helemaal in kan laten gaan, om de mensen aan het lachen te krijgen.”

Ze doet het met hart en ziel, zoveel is duidelijk. “Maar de keerzijde is natuurlijk wel dat dit geen eenvoudig vak is. Je moet telkens weer jezelf heruitvinden en van nul af aan herbeginnen. En je moet je ook altijd voor de volle 100 procent geven. Dat vraagt toch veel van een mens. Ook als je het economisch bekijkt, blijft er altijd een factor van onzekerheid.”

En toch is het vooral het plezier wat haar drijft. Laurence Bibot: “Ja, ik prijs me gelukkig dat ik kan en mag doen wat ik doe. Het is ontzettend prettig dat ik tegen mijn kinderen kan zeggen: ‘Ik ga weer spelen vandaag’. Dat klinkt toch heel anders dan ‘Mama gaat werken’. En daarnaast heb ik nog zoveel ideeën waar ik op broed, vooral in het schrijven. Er komen beslist nog mooie en passionerende tijden aan.”

Ontdek hier de andere artikels van het dossier ‘The Power of Passion’.