De veertigjarige pianist en componist Jef Neve is een muzikale duizendpoot: klassieke pianoconcerto's, jazzcomposities, populaire songs of filmmuziek... hij heeft zowat alle genres in de vingers. En Neve is tegelijk een begenadigd componist. "Voor mij zit de passie vooral in het componeren en het creëren. Het willen maken van iets dat er nog niet is en daar een stukje van mijn DNA in kunnen stoppen, dat vind ik echt boeiend."

"Dat verplicht me ook om in mezelf te blijven graven, om mezelf te blijven vernieuwen", vertelt Neve. "Het is de passie die me drijft om door te gaan, ook wanneer ik soms op het punt kom dat ik tegen een muur bots en niet verder geraak. Dat is eigen aan creatief werk."

Tegelijk prijst hij zich gelukkig dat hij niet enkel componist of niet enkel muzikant is. "Ik beleef een mooie afwisseling tussen componeren, uitvoeren en rondtoeren. Dat geeft me als componist bijvoorbeeld de luxe om een werk in creatie even te laten liggen. Zoals een goede wijn moet rijpen, moet je ook een compositie soms even kunnen laten rusten. Door het los te laten en later weer op te pikken, krijg ik meestal een nieuwe, frisse kijk op de dingen die me vooruit helpt."

Net zoals elke creatieveling zoekt Jef Neve continu naar nieuwe impulsen en inspiratiebronnen. "Ik haal heel vaak inspiratie uit andere mensen. Dat kan voortvloeien uit een gesprek, maar evenzeer uit mijn beleving van hedendaagse beeldende kunst bijvoorbeeld. Tijdens een bezoek aan zo'n tentoonstelling kom ik tot rust. Ik voel me thuis in die omgeving, vaak veel meer dan in kringen met muzikanten bijvoorbeeld."

Passie en emotie brengen je uit balans, maar ik heb het absoluut nodig.

Meer passie in de samenleving

Ook in zijn werk speelt passie een belangrijke rol. Jef Neve: "Voor 'The Power of Passion' koos ik om een compositie van twee jaar geleden te spelen. Het is een werk waarin ik een hommage breng aan soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Toen de oorlog ten einde liep en ze terug naar huis keerden, moeten velen zeer tegenstrijdige gevoelens hebben ervaren. Enerzijds het verlangen om naar huis te gaan, anderzijds de grote vraagtekens over wat ze daar zouden aantreffen en of thuis nog wel thuis zou zijn?"

"Dit is bij uitstek een verhaal over passie en over diepe emoties. En het legt ook de link naar vandaag omdat we ook nu weer geconfronteerd worden met heel wat onzekerheden", aldus de componist en muzikant. "Passie en emotie brengen je uit balans maar ik heb het absoluut nodig, zeker nu de samenleving een stuk rigider wordt en alles steeds meer in regeltjes wordt gegoten."

Hij houdt dan ook een warm pleidooi voor meer passie in de samenleving: "We hebben nood aan wat meer 'je m'en foutisme' of gezond gepassioneerde beslissingen. We worden teveel in een keurslijf gestopt. Wel, ik zeg: de beuk erin. Durf kiezen voor dingen die je uit je comfortzone trekken. Blijf met een flinke dosis passie zoeken tot je je eigen waarheden vindt. Daar blijf ik voor gaan.

Ontdek hier de andere artikels van het dossier 'The Power of Passion'.

De veertigjarige pianist en componist Jef Neve is een muzikale duizendpoot: klassieke pianoconcerto's, jazzcomposities, populaire songs of filmmuziek... hij heeft zowat alle genres in de vingers. En Neve is tegelijk een begenadigd componist. "Voor mij zit de passie vooral in het componeren en het creëren. Het willen maken van iets dat er nog niet is en daar een stukje van mijn DNA in kunnen stoppen, dat vind ik echt boeiend.""Dat verplicht me ook om in mezelf te blijven graven, om mezelf te blijven vernieuwen", vertelt Neve. "Het is de passie die me drijft om door te gaan, ook wanneer ik soms op het punt kom dat ik tegen een muur bots en niet verder geraak. Dat is eigen aan creatief werk."Tegelijk prijst hij zich gelukkig dat hij niet enkel componist of niet enkel muzikant is. "Ik beleef een mooie afwisseling tussen componeren, uitvoeren en rondtoeren. Dat geeft me als componist bijvoorbeeld de luxe om een werk in creatie even te laten liggen. Zoals een goede wijn moet rijpen, moet je ook een compositie soms even kunnen laten rusten. Door het los te laten en later weer op te pikken, krijg ik meestal een nieuwe, frisse kijk op de dingen die me vooruit helpt."Net zoals elke creatieveling zoekt Jef Neve continu naar nieuwe impulsen en inspiratiebronnen. "Ik haal heel vaak inspiratie uit andere mensen. Dat kan voortvloeien uit een gesprek, maar evenzeer uit mijn beleving van hedendaagse beeldende kunst bijvoorbeeld. Tijdens een bezoek aan zo'n tentoonstelling kom ik tot rust. Ik voel me thuis in die omgeving, vaak veel meer dan in kringen met muzikanten bijvoorbeeld."Meer passie in de samenlevingOok in zijn werk speelt passie een belangrijke rol. Jef Neve: "Voor 'The Power of Passion' koos ik om een compositie van twee jaar geleden te spelen. Het is een werk waarin ik een hommage breng aan soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Toen de oorlog ten einde liep en ze terug naar huis keerden, moeten velen zeer tegenstrijdige gevoelens hebben ervaren. Enerzijds het verlangen om naar huis te gaan, anderzijds de grote vraagtekens over wat ze daar zouden aantreffen en of thuis nog wel thuis zou zijn?""Dit is bij uitstek een verhaal over passie en over diepe emoties. En het legt ook de link naar vandaag omdat we ook nu weer geconfronteerd worden met heel wat onzekerheden", aldus de componist en muzikant. "Passie en emotie brengen je uit balans maar ik heb het absoluut nodig, zeker nu de samenleving een stuk rigider wordt en alles steeds meer in regeltjes wordt gegoten."Hij houdt dan ook een warm pleidooi voor meer passie in de samenleving: "We hebben nood aan wat meer 'je m'en foutisme' of gezond gepassioneerde beslissingen. We worden teveel in een keurslijf gestopt. Wel, ik zeg: de beuk erin. Durf kiezen voor dingen die je uit je comfortzone trekken. Blijf met een flinke dosis passie zoeken tot je je eigen waarheden vindt. Daar blijf ik voor gaan.Ontdek hier de andere artikels van het dossier 'The Power of Passion'.