De Belgisch-Palestijnse Nedda El-Asmar is de derde gast in de reeks 'Inspiring People', een initiatief van Knack/Trends en Nieuwe Renault Espace. El-Asmar is bij velen gekend omwille van haar condoomhouder. "Mijn carrière begon een beetje toevallig. Ik studeerde aan het Royal College of Art in Londen, en kon in het eerste jaar (1992) een condoomhouder in zilver ontwerpen. We zaten toen in volle aidsperiode, dus ik vond dat heel zinvol. In het tweede jaar zou het doosje dan door anderen gerealiseerd worden."

Bekijk hier de video over Nedda El-Asmar:

Video door LWS Production

Een enorm voorrecht

Al snel voelde El-Asmar de nood om continu met haar handen bezig te zijn. En zo evolueerde ze van het ontwerp van juwelen naar het ontwerp van meer utilitaire voorwerpen. Samen met de lezers bestudeert ze het bestek waarmee ze de gastronomische lekkernijen van topchef Alex Verhoeven (restaurant Fleur De Sel) mogen proeven. "Het is een voorrecht om dingen te kunnen ontwerpen waarmee mensen later echt bezig zullen zijn. Ik besef dat we voor zulke beroepen in België goed zitten." Ze werkt vooral met zilver: smeden, solderen, polijsten,...

Nedda El-Asmar ontwerpt onder andere voor Christofle, Villeroy & Boch en Hermès. Haar internationale doorbraak kende ze in 1997, toen ze de Sterckhofopdracht kreeg voor het ontwerp van een volledige ontbijtset ('ontbijt in de melkweg'). Vandaag kijkt ze terug op dat werk: "Het is een opdracht waar je voor gevraagd wordt, je krijgt die dus zonder dat je er zelf moet naar hengelen. Ik zou aan meer wedstrijden kunnen meedoen, maar daar kruipt erg veel tijd in." Liever blijft ze creatief bezig. Die aanstekelijkheid slaat bij de lezers duidelijk aan. Op de spanningsboog tussen kunst en commercie heeft El-Asmar duidelijk de kant van de kunst gekozen: "Ik ben niet zo bezig met PR en imago. Ik ben wie ik ben, en ik doe wat ik doe."

Tijdens de projectweek gaf ik de opdracht: hack Ikea!

Ze wil de creativiteit ook bij haar studenten (El-Asmar geeft les aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, n.v.d.r.) aanwakkeren: "Tijdens de projectweek gaf ik hen als opdracht: hack Ikea! Selecteer je elementen en spring daar dan creatief mee om. Ik merk dat ik anderen vooral moet leren kijken."

Aanzetten tot kijken

De lezers krijgen als afscheidscadeautje een boekje mee met de titel 'Nedda'. Daarin worden ze aangespoord om... te kijken. Geen foto's, wel contouren van de objecten die ze ontwerpt. Het moet de lezers aanzetten tot aandachtige observaties en - hopelijk - creativiteit.

Ontdek hier meer artikelen over deze en andere inspirerende persoonlijkheden.

De Belgisch-Palestijnse Nedda El-Asmar is de derde gast in de reeks 'Inspiring People', een initiatief van Knack/Trends en Nieuwe Renault Espace. El-Asmar is bij velen gekend omwille van haar condoomhouder. "Mijn carrière begon een beetje toevallig. Ik studeerde aan het Royal College of Art in Londen, en kon in het eerste jaar (1992) een condoomhouder in zilver ontwerpen. We zaten toen in volle aidsperiode, dus ik vond dat heel zinvol. In het tweede jaar zou het doosje dan door anderen gerealiseerd worden."Bekijk hier de video over Nedda El-Asmar:Video door LWS ProductionEen enorm voorrechtAl snel voelde El-Asmar de nood om continu met haar handen bezig te zijn. En zo evolueerde ze van het ontwerp van juwelen naar het ontwerp van meer utilitaire voorwerpen. Samen met de lezers bestudeert ze het bestek waarmee ze de gastronomische lekkernijen van topchef Alex Verhoeven (restaurant Fleur De Sel) mogen proeven. "Het is een voorrecht om dingen te kunnen ontwerpen waarmee mensen later echt bezig zullen zijn. Ik besef dat we voor zulke beroepen in België goed zitten." Ze werkt vooral met zilver: smeden, solderen, polijsten,...Nedda El-Asmar ontwerpt onder andere voor Christofle, Villeroy & Boch en Hermès. Haar internationale doorbraak kende ze in 1997, toen ze de Sterckhofopdracht kreeg voor het ontwerp van een volledige ontbijtset ('ontbijt in de melkweg'). Vandaag kijkt ze terug op dat werk: "Het is een opdracht waar je voor gevraagd wordt, je krijgt die dus zonder dat je er zelf moet naar hengelen. Ik zou aan meer wedstrijden kunnen meedoen, maar daar kruipt erg veel tijd in." Liever blijft ze creatief bezig. Die aanstekelijkheid slaat bij de lezers duidelijk aan. Op de spanningsboog tussen kunst en commercie heeft El-Asmar duidelijk de kant van de kunst gekozen: "Ik ben niet zo bezig met PR en imago. Ik ben wie ik ben, en ik doe wat ik doe." Ze wil de creativiteit ook bij haar studenten (El-Asmar geeft les aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, n.v.d.r.) aanwakkeren: "Tijdens de projectweek gaf ik hen als opdracht: hack Ikea! Selecteer je elementen en spring daar dan creatief mee om. Ik merk dat ik anderen vooral moet leren kijken."Aanzetten tot kijkenDe lezers krijgen als afscheidscadeautje een boekje mee met de titel 'Nedda'. Daarin worden ze aangespoord om... te kijken. Geen foto's, wel contouren van de objecten die ze ontwerpt. Het moet de lezers aanzetten tot aandachtige observaties en - hopelijk - creativiteit.Ontdek hier meer artikelen over deze en andere inspirerende persoonlijkheden.