“Iedereen kan elektrisch autorijden”

DATS 24 bestaat straks 50 jaar en evolueerde in die periode van brandstoffenspecialist van Colruyt Group tot leverancier van energie voor onderweg, thuis en op het werk. DATS 24 maakte naam als wegbereider van duurzame, propere mobiliteit.

De feiten op een rijtje: in 2011 opent DATS 24 zijn eerste CNG-station, vanaf 2017 bevoorraadt het een netwerk van publieke laadpalen met 100 procent groene (Belgische) stroom, jaarlijks goed voor meer dan 26 miljoen kilometers met zero-uitstoot. In 2018 opent DATS 24 het eerste geïntegreerde waterstoftankstation in Europa en sinds april 2021 levert DATS 24 ook groene stroom en aardgas aan gezinnen.

Klanten van Colruyt, Okay en Bio-Planet, kunnen tijdens het winkelen hun auto bijladen.

Laden terwijl je winkelt

DATS 24 beschikt op de winkelsites van Colruyt Group bovendien over een uitgebreid netwerk van laadpalen. Een investering in duurzame energievoorziening die volgens pr- en persverantwoordelijke Maarten Van Houdenhove anticipeert op de behoeften van de EV-rijders. “80% van de laadbeurten gebeurt thuis, 15% op het werk en 5% onderweg. Onder het motto ‘laden terwijl je winkelt’ kunnen klanten van Colruyt, OKay en Bio-Planet tijdens het inkopen hun auto bijladen.”

Op maat van de klant

Nog volgens Van Houdenhove gebruikt DATS 24 zijn eigen vloot als proeftuin. “Momenteel testen wij een oplossing voor het thuisladen bij werknemers met een elektrische bedrijfswagen, binnenkort start de proeffase van een slim laadplein voor 100 elektrische wagens. Door strengere CO2-doelstellingen, het invoeren van lage-emissiezones en hogere accijnzen op fossiele brandstoffen voert de overheid de druk op om versneld werk te maken van de omslag naar elektrische mobiliteit. Hoe sneller die verloopt, hoe beter we de opwarming van de aarde kunnen afremmen. De oplossingen die wij aanbieden, zijn vooraf getest op hun veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Iedereen kan die direct toepassen in z’n eigen mobiliteit.”

Elektrische mobiliteit wordt steeds meer haalbaar. Samen met rijden op CNG en H2 zorgt het mee voor de vergroening van onze mobiliteit.

Waterstof als waardevol alternatief

DATS 24 bouwt het komende jaar vijf nieuwe waterstoftankstations, in Haasrode, Wilrijk, Erpe-Mere, Herve en Ollignies. “De aandrijftechnologie is in een stroomversnelling gekomen waarbij rijden op waterstof een waardevol alternatief is voor batterij-elektrische aandrijving. Rijden op waterstof combineert de voordelen van CNG en elektrische aandrijving: geen uitstoot via de uitlaat, snelle tankbeurt en een elektrische autonomie tot 700 kilometer. Beter dan dit wordt het niet! Via een leasing-formule van ALD Automotive kunnen bedrijven in de ruime omgeving van onze waterstoftankstations de Hyundai Nexo en Toyota Mirai naadloos integreren in hun wagenpark.”

Samen richting zero-emission

“Zonder mobiliteit geen economische activiteit en geen gezinsleven. Maar mobiliteit heeft ook een schaduwzijde. Daarom moeten we met zijn allen – gezinnen, bedrijven en overheid – stappen zetten richting zero-emission. Rijden op CNG is een eerste stap, elektrisch rijden een volgende. Rijden op waterstof gaat nog een stap verder en combineert de voordelen van beide. Wie aan een nieuwe auto toe is, kan zich inschrijven voor onze workshop ‘Groener de baan op’ waar alle mogelijkheden nog eens op een rijtje worden gezet. Je kan er ook testritten maken met de diverse aandrijfsystemen om vervolgens een gefundeerde en ecologisch verantwoorde keuze te maken in functie van je behoeften en mobiliteitsprofiel… (e)mission is possible, voor iedereen en op ieders niveau!”

Ideaal: DATS 24-laadpas voor particulieren en bedrijven

· Toegang tot ruim 7.600 laadpunten in België

· Toegang tot een internationaal netwerk van 55.000 laadpunten

· 100% groene, 100% Belgische stroom aan de zowat 300 DATS 24-laadpunten

· Lage tarieven aan de DATS 24-laadpunten

Vraag je laadpas aan op electric.dats24.be