Door alcohol te schrappen uit bier - of uit eender welke alcoholhoudende drank - zakt het aantal calorieën spectaculair. 0,0% kan als slank alternatief mooie cijfers voorleggen.

Als pilsbier 42 kcal telt per 100 ml, is dat voor de alcoholvrije variant zoals Maes 0.0% slechts 20 kcal per 100 ml. Amper de helft dus. Vergelijk dat voor de volledigheid even met frisdrank (41 kcal per 100 ml), cava (75 kcal per 100 ml) of een rode of een zoete witte wijn (respectievelijk 88 en 96 kcal per 100 ml).

Eén ml alcohol is goed voor 7 kcal, een zelfde hoeveelheid vet komt op 9 kcal.

In frisdranken leveren suikers de meeste calorieën, in aperitiefdrankjes, champagne, wijnen en bier is dat de alcohol. Eén ml alcohol is goed voor 7 kcal, een zelfde hoeveelheid vet komt op 9 kcal. Hoeveel calorieën een alcoholhoudende drank bevat, kun je afleiden van het etiket. Daarop staat het alcoholgehalte vermeld in % vol en geeft aan hoeveel milliliter alcohol er in een liter van de drank zit. Voor een frisse 0,0%-pint is de rekening snel gemaakt. Die bevat geen dergelijke alcohol-calorieën.

Extra bonuspunten

Bier zonder alcohol levert bovendien nog bonuspunten op, want het zijn net de calorieën uit alcohol die overbodig zijn. Diëtisten spreken van 'lege calorieën' die de neiging hebben zich om te zetten in vet en zorgen voor een vertraagde afbraak van vetten uit voeding. Frisdranken, voor alle duidelijkheid, bevatten veel suikers en zijn eveneens leverancier van lege calorieën.

Wie het glas heft met bier zonder alcohol, heeft evenveel plezier.

Klinken met kameraden is en blijft een feest. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat matige alcoholconsumptie (één tot twee glazen per dag) geen invloed lijkt te hebben op je gewicht. Maar wie het glas heft met bier zonder alcohol, heeft evenveel plezier voor de helft van het aantal calorieën.

Geen glazen boterham, maar een plakje kaas

Het equivalent van een gin tonic is een croissant, dat van een glas zoete witte wijn een boterham met kaas, zo berekende het Nederlandse Voedingscentrum. Een likeur mag je in calorische waarde gelijkschakelen met een flinke handvol pindanoten en een mojito met een glacékoek. Het aantal calorieën in een glas Maes 0.0% komt overeen met de energiewaarde van een plakje kaas. Vergeet dus die vergelijking met de 'glazen boterham'.

Door alcohol te schrappen uit bier - of uit eender welke alcoholhoudende drank - zakt het aantal calorieën spectaculair. 0,0% kan als slank alternatief mooie cijfers voorleggen.Als pilsbier 42 kcal telt per 100 ml, is dat voor de alcoholvrije variant zoals Maes 0.0% slechts 20 kcal per 100 ml. Amper de helft dus. Vergelijk dat voor de volledigheid even met frisdrank (41 kcal per 100 ml), cava (75 kcal per 100 ml) of een rode of een zoete witte wijn (respectievelijk 88 en 96 kcal per 100 ml).In frisdranken leveren suikers de meeste calorieën, in aperitiefdrankjes, champagne, wijnen en bier is dat de alcohol. Eén ml alcohol is goed voor 7 kcal, een zelfde hoeveelheid vet komt op 9 kcal. Hoeveel calorieën een alcoholhoudende drank bevat, kun je afleiden van het etiket. Daarop staat het alcoholgehalte vermeld in % vol en geeft aan hoeveel milliliter alcohol er in een liter van de drank zit. Voor een frisse 0,0%-pint is de rekening snel gemaakt. Die bevat geen dergelijke alcohol-calorieën.Bier zonder alcohol levert bovendien nog bonuspunten op, want het zijn net de calorieën uit alcohol die overbodig zijn. Diëtisten spreken van 'lege calorieën' die de neiging hebben zich om te zetten in vet en zorgen voor een vertraagde afbraak van vetten uit voeding. Frisdranken, voor alle duidelijkheid, bevatten veel suikers en zijn eveneens leverancier van lege calorieën.Klinken met kameraden is en blijft een feest. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat matige alcoholconsumptie (één tot twee glazen per dag) geen invloed lijkt te hebben op je gewicht. Maar wie het glas heft met bier zonder alcohol, heeft evenveel plezier voor de helft van het aantal calorieën.