Een tracker is al even divers als zijn onderliggende index

© Getty Images/iStockphoto

Wil je de eenvoud van de aankoop van aandelen combineren met de veiligheid van spreiding? Koop dan trackers, een beursproduct dat wordt genoteerd zoals aandelen. Alleen gaat het niet om aparte aandelen van één bedrijf, maar om aandelen van meerdere ondernemingen, opgenomen in een index. U kent er ten minste een van: de BEL20-index.

Een ETF (Exchange Traded Fund) of tracker is een korf van aandelen die behoren tot een index. Koop je een aandeel van één bedrijf, dan ben je mede-eigenaar, in verhouding van je aandeel tot de som van alle aandelen van het bedrijf. Koop je een tracker, dan ben je mede-eigenaar van verschillende bedrijven.

Een tracker is al even divers als zijn onderliggende index. Het is in zekere zin een indexfonds, maar geen beleggingsfonds. Er bestaat een uitgebreid aanbod van trackers, gebaseerd op indexen van bedrijven die al dan niet in een (gemeenschappelijke) sector – Europees of wereldwijd – actief zijn, zoals vastgoed, goud, landbouw, grondstoffen, technologie, enzovoort. Of in gemeenschappelijke markten, landen of regio’s.

Met trackers combineer je de eenvoud van beleggen in aandelen met de risicospreiding van beleggen in fondsen.

Er bestaan ook trackers die obligatie-indexen volgen, zoals van overheids- of bedrijfsobligaties. Beleg je in trackers, dan combineer je de eenvoud van beleggen in aandelen met de risicospreiding van beleggen in fondsen. Trackers noteren op de beurs en zijn dus voortdurend tegen hun actuele waarde verhandelbaar via de effectenrekening.

WAT IS DE WAARDE VAN EEN TRACKER?

Het is de stand van de onderliggende index die de koers van een tracker bepaalt: neemt die toe, dan neemt ook de koers van de tracker toe. En die stand van de index hangt af van de vraag en het aanbod van de aandelen in de index. Hij kan schommelen, maar wellicht minder dan de koers van aparte aandelen. Hoe meer beleggers de trackers verhandelen, hoe nauwer de koers van de trackers bij die van de index aansluit. Door te beleggen in een tracker spreid je je risico, want één ongunstig evoluerend aandeel zal het rendement van de hele tracker wellicht niet helemaal neerhalen.

De prijs van een tracker lees je als een breuk en volgens de stand van de index.

De prijs van een tracker lees je als een breuk en volgens de stand van de index. En de theoretische waarde van de index, de nettovermogenswaarde of Net Asset Value (NAV), weerspiegelt de theoretische waarde van de samenstellende aandelen.

WAT IS HET RENDEMENT?

Trackers kun je net zoals aandelen verhandelen zodra kopers en verkopers het over de prijs eens zijn. Verkoop je je trackers voor meer dan wat je ervoor betaalde, dan verwezenlijk je een meerwaarde. Het rendement is meestal hoger dan bij een belegging tegen een vooraf bekende rentevoet, zoals termijnrekeningen of obligaties. Trouwens, ook vóór de verkoop van je trackers kun je rendement behalen: als bedrijven in de index winst maken en een dividend uitkeren.

HOE VEILIG ZIJN TRACKERS?

Met trackers is je beleggingsrisico gespreid over meerdere bedrijven, maar er blijft altijd een risico bestaan. Onder meer afhankelijk van de economie en de financiële markt (beurs), en van de prestaties of beslissingen van de bedrijven achter de samenstellende aandelen in de index van de tracker.

Orders

Trackers verhandelen via de beurs gebeurt via orders. En er zijn verschillende soorten:

-order zonder limiet: je verhandelt trackers voor de beurskoers van het moment;

– limietorder: bij verkoop verbind je een ondergrens en bij aankoop een bovengrens aan de prijs van de tracker om verrassingen te voorkomen;

– stop loss-order: je beperkt de schade bij een continue daling van de tracker omdat de tracker verkocht wordt als hij een ondergrens bereikt.

Trackers of aandelen?

Door te beleggen in trackers verminder je het beleggingsrisico, omdat een tracker net zo divers is als zijn index. Bovendien krijg je via trackers toegang tot bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn: grondstoffen, landbouw, vastgoed, technologie… Er bestaan overigens ook trackers die obligatie-indexen volgen.

Beleggen in trackers is ook relatief goedkoop: je belegt in meerdere aandelen, maar betaalt een transactiekost alsof je maar één aandeel koopt. Bovendien gelden er bij trackers geen in- of uitstapkosten. Wel bij fondsen, die andere manier om gediversifieerd te beleggen.