De kunst van het koffie branden

© Karel Hemerijckx

Wie koffie probeert te maken van ongeroosterde koffiebonen, zal enorm teleurgesteld zijn. De smaak en het aroma van de boon komen namelijk pas volledig tot hun recht na het brandproces. Ontdek de drie fasen van dat brandproces en het verschil tussen de light, medium en dark roast.

Beginnen bij het begin

De smaak van koffie komt niet zomaar tot stand en is het resultaat van verschillende fasen en factoren. Het begint allemaal bij de koffieboon, waarvan er heel wat variëteiten bestaan. De twee bekendste zijn de Arabica en Robusta. De regio waarin die bonen worden geteeld spelen echter ook een rol en kunnen de smaak wat aanpassen. Bovendien kan de smaak ook veranderen naargelang de ouderdom van de boon en de maalgraad. Maar het proces dat uiteindelijk de smaak van de koffie het meest zal bepalen, is ongetwijfeld het brandproces.

Drie fasen

Het roosteren van de bonen verloopt in drie consecutieve fasen: de droog-, bruinings- en brandfase. De eerste fase duurt vier tot acht minuten en droogt de bonen op 160 graden Celsius. Vervolgens ontstaan de eerste (die zullen oplopen tot honderden) aromatische verbindingen tijdens de bruiningsfase, waarbij de boon stilaan begint uit te zetten. Wanneer de koffieboon uiteindelijk kraakt, door een interne temperatuur van 180 tot 205 graden Celsius, betekent dat de overgang naar de brandfase. Die fase duurt slechts 15 tot 25 procent van het hele brandproces, waarbij de speling wijst op een light, medium of dark roast.

De kunst van het koffie branden
© Getty Images

Light

Koffiebonen die een light roast ondergaan worden gebrand tot ze een interne temperatuur van 180 tot 205 graden Celsius bereiken. Het roosteren stopt dus net nadat de boon is gekraakt. Light roast-bonen kunnen herkend worden aan hun lichtbruine kleur en een ietwat grovere korreligheid. Qua smaak neigen ze naar een lichtere, meer aromatische body en een meer uitgesproken zuurtegraad. Zijn de bonen op een goede manier gebrand, dan kan een fijnproever nog steeds de fruit-, noot-, vloem- of chocoladetoetsen van de oorspronkelijke boon herkennen. Ook al smaakt koffie van de light roast-bonen wat lichter, weet dat ze wel meer cafeïne bevat dan de dark roast.

Medium

Bij een medium roast loopt de interne temperatuur van de koffiebonen op tot 210-220 graden Celsius, net voor ze een tweede kraak vertonen. Ze zijn te herkennen aan hun bruine kleur en hebben iets meer ‘body’ dan de light roast, maar zonder dat korrelige karakter. Deze roast is de meest evenwichtige van de drie qua aroma, smaak en zuurtegraad. Ook wat het cafeïnegehalte betreft, bevindt de boon zich ergens tussen light en dark.

De kunst van het koffie branden
© Karel Hemerijckx

Dark

De dark roast-bonen worden het langst van allemaal gebrand, tot ze een interne temperatuur van 240 graden Celsius bereiken en dus net een tweede keer gekraakt zijn. Dark roast-bonen kunnen herkend worden aan hun donkerbruine kleur en een olieachtige glans die ook op te merken valt in de uiteindelijke koffie. De originele smaaknuances zijn niet meer te herkennen zoals bij de light roast, maar die hebben plaatsgemaakt voor een vollere, bitterdere body door het langere brandproces. Qua cafeïnegehalte zit de medium roast het laagst van de drie. De dark roast, die ook wel de naam ‘French roast’ of ‘Italian roast’ krijgen, verkoopt het best in Europa. Volgens kenners is de boon bovendien de beste keuze voor de klassieke espresso.

Let wel: de ene roast primeert absoluut niet op de andere, het is vooral de eigen smaak en voorkeur die de beslissing voor de roast bepaalt. De dark roast is perfect voor diegenen die graag eens een espresso drinken, terwijl een koffie ’s avonds eerder een lichtere roast vraagt.

Een goede espresso vraagt een stevige, intense boon. Welke? Ontdek het in de video.

Het juiste toestel

De enige stap die nog rest, is het omtoveren van die perfect geroosterde koffiebonen tot een heerlijk kopje koffie. Gelukkig bestaan er hele goede espressomachines die dat moeilijke werk helemaal op zich nemen. Want wie heeft tijd om zich zorgen te maken over de optimale maalgraad, waterdruk en -temperatuur? De PrimaDonna Soul van De’Longhi gaat zelfs een stapje verder: met zijn Bean Adapt Technology is het mogelijk alle instellingen volledig op de koffieboon af te stemmen. Want elke boon vraagt een andere aanpak. Geef simpelweg de koffieboon door die jouw voorkeur geniet via de Coffee Link App, kies de gewenste soort koffie en automatisch worden alle instellingen aangepast om dat perfect kopje koffie te creëren. Als dat geen droomstart van de dag is…

De kunst van het koffie branden
© De’Longhi

Wil je thuis ook heerlijke koffiebereidingen maken? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvang je gratis een coffee workshop aan huis en welkomstpakket. Klik hier voor meer info.