Circulaire economie: afval als grondstof

Kantoorinrichting bij Nnof in Vilvoorde.

Uw afval is niet langer uw afval. Het is de grondstof voor designtapijten, geluidswanden, kantoorinterieurs… Zelfs voor bier.

De circulaire economie is booming business. Innovatieve bedrijven vinden creatieve oplossingen voor uw bedrijfsafval. Papilio uit Kuurne redt versleten binnenbanden van het stort en verweeft ze tot tapijten. Het bier Babylone van het Brussels Beer Project is gebrouwen met onverkochte broden als basisgrondstof. Het bedrijf Deceuninck maakt geluidswanden van oude rolluiken, bouwprofielen en ander pvc-afval. De Antwerpse start-up Yuma recycleert autodashboards tot zonnebrillen.

Nnof – Nearly New Office Facilities – uit Vilvoorde geeft oud kantoormeubilair een tweede leven. “Uit noodzaak”, zegt marketingdirecteur Anne Lenaerts. “We zijn ontstaan in de schoot van het verhuisbedrijf Your Mover. We moesten soms vrachtwagens vol oude kantoorspullen van grote bedrijven weggooien omdat nadien een lading nieuwe meubelen te leveren. Absurd, niet? We zagen er brood in om hier iets aan te doen.”

‘Nnoffen’

Nnof begeleidt en adviseert bedrijven bij de hele transformatie van hun werkruimte. “Waarbij we zo veel mogelijk meubilair hergebruiken. Afgedankte stoelen worden gedemonteerd, de metalen onderstellen krijgen een nieuwe laklaag, houten zitvlakken worden gezandstraald. Zo krijgt een oude stoel een veel jongere look. Oude, L-vormige bureaubladen worden strakke en moderne werkplekken. We ‘nnoffen’ de hele werkruimte.”

Regeringstafel uit gerecupereerd materiaal op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
Regeringstafel uit gerecupereerd materiaal op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Ecologisch, jazeker, maar ook financieel voordelig. “Vooral grote bedrijven met veel kantoormeubilair doen beroep op ons”, zegt Anne Lenaerts. “KBC, Eneco, VDAB, de Vlaamse overheid.” Zelfs het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois is ingericht met gerecupereerd materiaal. “Voor onze klanten is het in de eerste plaats een kwestie van duurzaamheid. Hun engagement zorgt voor de nodige uitstraling. Het certificaat dat ze van ons krijgen met de bespaarde CO2-uitstoot, hangt bij de meeste klanten prominent in de inkomhal.”

Waterafval en afvalwater

Een afvalproduct dat in de toekomst alleen maar meer aandacht zal krijgen, is water. Vooral op wereldschaal wordt drinkbaar water schaarser en dus duurder. Daarop besparen levert op. De eerste bedrijven die daarop inspelen, dienen zich aan. InOpSys bouwt mobiele waterzuiveringsinstallaties dat giftig afvalwater van farmaceutische en chemische bedrijven filtert. De grondstoffen die uit het water worden gehaald, worden meteen hergebruikt.

Het bedrijf Hamwells lanceerde zes maanden geleden een circulatiedouche, de e-shower FreshCycles. “Het idee is honderden jaren oud. De Romeinen en Grieken herbruikten het water van hun fonteinen al”, zegt CEO Rob Chömpff. “Het concept lijkt dan ook eenvoudig, maar dat is het niet. Er is een heel ingenieus systeem nodig om warm water te hergebruiken in een gesloten systeem dat aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.” Het kostte het bedrijf dan ook drie jaar studie en vijf patenten voor de circulatiedouche op de markt kwam.

Een afvalproduct dat in de toekomst alleen maar meer aandacht zal krijgen, is water.

“Elke gebruikte waterdruppel wordt ongeveer negen keer gefilterd, gezuiverd en hergebruikt. De e-Shower bespaart tot 85 procent van het waterverbruik en 70 procent energie. De mogelijkheden van het digitale besturingssysteem zijn eindeloos. Zo kan de douche op basis van het weerbericht berekenen hoeveel de zonnepanelen die dag zullen opleveren, en hoeveel minuten je dus gratis kan douchen.”

Deze ‘circulaire’ douche kost gemakkelijk enkele duizenden euro in aankoop. “Maar een klassieke douche kost je per liter evenveel elektriciteit dan een elektrische wagen 1 kilometer kan rijden. Met een gezin met vier verbruik je al snel 200 liter douchewater. Reken maar uit.”

Grote hotelketens en aanbieders van vakantiewoningen zijn volgens de CEO grote klanten. “De verdeling van warm water is voor hen een enorme kost. En die prijs van water wordt alleen maar hoger. Bedrijven die hun water recycleren zijn daartegen gewapend.”

Lees hier de andere artikels van dit dossier.