Beleggen: vroeg begonnen is altijd gewonnen

© Getty Images/iStockphoto

Het beste moment om met beleggen te beginnen is bij je geboorte. Maar voor wie toen en tot nu andere dingen aan het hoofd had, is vandaag het tweede beste moment. Je beslist hoeveel je per jaar wilt beleggen en dat bedrag verdeel je over twaalf maanden, elk jaar. Veel moeilijker is het echt niet, zegt Dieter Haerens, ceo van BinckBank België.

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingshorizon en hoe hoger de kans op een mooi rendement. De vroegste jaren van je belegging wegen het zwaarst door in het eindresultaat. De verklaring daarvoor is simpel: met geld kan je meer geld maken, dankzij de samengestelde intrest. Einstein noemde dat het achtste wereldwonder.’ Dat zegt Dieter Haerens, ceo van BinckBank België.

Het voorbeeld van Daan en Evelien

Neem Daan en Evelien, broer en zus, beiden 25 jaar. Evelien stort vanaf haar 25 elke maand 200 euro in een eenvoudig beleggingsplan, 2.400 euro per jaar. Dat doet ze tien jaar lang, tot ze 35 is, voor in totaal 24.000 euro. Dan is het welletjes geweest, oordeelt ze en ze parkeert haar maandelijkse 200 euro in een spaarvarken voor reizen.

Broer Daan begint pas als hij 35 is, ook met 200 euro in hetzelfde beleggingsplan. Hij houdt zijn inspanning wel vol tot hij 55 is. Dus dubbel zo lang als Evelien. Goed voor een totale investering van liefst 48.000 euro. Dubbel zoveel als Evelien.

Spreiden in de tijd levert meer rendement op dan fors kopen op elk dieptepunt.

Hun jaarlijkse opbrengst door te beleggen in (fondsen van) aandelen bedraagt 7 procent. Maar wie vergaarde het meeste geld op 55 jaar? Daan beschikt op dat moment – na 20 jaar en een investering van 48.000 euro – over 98.389 euro. Evelien van haar kant bezit 128.316 euro – na tien jaar en een investering van 24.000 euro. Dus 30 procent meer dan Daan, door 10 jaar vroeger te beginnen.

Beleggen: vroeg begonnen is altijd gewonnen
© Getty Images/iStockphoto

Spreiden, maar ook in de tijd

Behalve vroeg beginnen is ook spreiden belangrijk. Spreiden over soorten financiële producten en sectoren? ‘Absoluut, maar ook spreiden in de tijd is een bijzonder effectieve strategie. Zelfs met beperkte bedragen’, antwoordt Dieter Haerens. ‘Financiële experten hebben het over Dollar Cost Averaging (DCA). In mensentaal: beleg je periodiek (elke week, maand, kwartaal…) hetzelfde bedrag, dan koop je gemiddeld meer effecten aan lage prijzen en minder effecten aan hoge prijzen. Meerdere studies wijzen uit dat spreiden in de tijd meer rendement oplevert dan fors te kopen op elk dieptepunt.’

De vroegste jaren van je belegging wegen het zwaarst door in het eindresultaat.

Denken op lange termijn helpt tegen dips

Bij beleggen is ook denken op lange termijn belangrijk. Bovendien herstelt de beurs zich meestal na een dip. Het is dus zaak om het hoofd koel te houden en niet te verkopen bij de eerste dip. ‘Uit zowel intern als extern onderzoek van ons beleggingsplatform blijkt dat mensen comfort en gebruiksgemak zoeken’, zegt Dieter Haerens. ‘Veel individuele beleggers willen op een eenvoudige manier een rekening openen en (mobiel met de app) beleggen tegen een faire kost. Bij BinckBank lukt dat naadloos. Je kan als beginnend belegger je portefeuille zelf periodiek opbouwen met een mix van aandelen en andere, minder risicovolle effecten (zoals obligaties).’

Of liever laten beleggen?

Verkies je toch je centen te laten beleggen, dan staan de experten bij BinckBank voor je klaar. Na het openen van een effectenrekening bespreek je samen je financiële situatie, de termijn waarop je wil beleggen en hoeveel risico je kan of wil nemen. Dieter Haerens: ‘Met die informatie stellen onze experten een portefeuille samen (vanaf 10.000 euro): een portefeuille met een optimale verdeling van aandelen en obligaties, volgens je risicoprofiel, voorkeuren en wensen. Een bepaald percentage van je belegging bewaken de experten actief. Ze doen aan kapitaalbewaking en beschermen zo je portefeuille bij slecht weer op de beurs. Vanzelfsprekend volgen de experten de markt op de voet en sturen ze je belegging bij zodra dat nodig is.’

Dieter Haerens, ceo van BinckBank België
Dieter Haerens, ceo van BinckBank België

BinckBank nu bij Saxo Bank

BinckBank startte in het jaar 2000 als de eerste onafhankelijke online beleggingsbank in Nederland. Zes jaar later kwam er ook een kantoor in Antwerpen. Inmiddels is de uitdager van de bankenwereld met meer dan 385.000 klanten een van de grootste beleggingsbanken in de Lage Landen en biedt ze ook vermogensbeheer aan onder de naam Laten Beleggen. BinckBank is intussen toegetreden tot de Deense Saxo Bank, maar de activiteiten in België en Nederland vallen onder de Nederlandse bankvergunning. Het Garantiefonds binnen de depositobeschermingsregeling blijft van toepassing, tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Belangrijke informatie. De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico’s met zich meebrengt.