“Alle partijen moeten hun steentje bijdragen, willen we het milieu beschermen”

Ellen Kegels van LN Knits. © Liesbet Peremans

Sorteren: een moeilijke opdracht voor ondernemers of deel van hun businessplan? In het kader van de sensibiliseringscampage ‘IK SORTEER’ praatte Trends met drie bekende ondernemers. Ellen Kegels, van het succesvolle Antwerpse knitwearbedrijf LN Knits, legt uit waarom ze meteen bereid was om mee haar schouders onder deze campagne te zetten.

Een sensibiliseringscampagne om kmo’s beter te laten sorteren, wat vind je daarvan?

KEGELS: “Als we het als individu thuis zo goed doen als het aankomt op sorteren, moeten we dat zeker ook kunnen op het werk. Dat de overheid het nodig vindt om kmo’s te sensibiliseren via een gerichte campagne geeft ook aan hoe belangrijk het is. Daarom wilde ik er graag tijd voor vrijmaken en er mee het gezicht van zijn.”

Welk beleid voer je zelf op dit vlak bij LN Knits?

KEGELS: “De insteek van alles wat ik doe is: een hart voor de mens en een oog voor de natuur. We streven er dus naar om zo weinig mogelijk afval te hebben. Op kantoor gebruiken we een waterfilter om ons water te zuiveren, zo kunnen we plastic flessen vermijden. Uiteraard sorteren we ook zoveel mogelijk. Onze wolrestjes recycleren we tot bollen wol waarmee doe-het-zelvers thuis zelf aan de slag kunnen. Zo laten we niets verloren gaan. In onze winkel gebruiken we ook zogenaamde bread bags, waterbestendige broodzakken gemaakt van 100% recycleerbaar materiaal. Plastic zakken gebruiken we zo min mogelijk.”

Zijn er voorbeelden in je bedrijf waar je extra trots op bent als het gaat over sorteren en recycleren?

KEGELS: “Onze Peruviaanse vrouwen doorlopen een opleidingsperiode en kunnen daarom niet meteen de perfecte trui breien. Het gevolg: een hoop truien waar we niets mee kunnen. Die gooien we niet weg, maar we vilten ze (door ze op extra hoge temperatuur te wassen) en maken er daarna limited edition-kussens van. Zo maken we van mislukte breiwerken weer leuke en exclusieve hebbedingen.”

Kmo’s kunnen echt een verschil maken als het op sorteren aankomt. Hoe sta jij daartegenover?

KEGELS: “LN Knits is een klein bedrijf, dus ik kan het afval vrij makkelijk onder controle houden en erop toezien dat er deftig wordt gesorteerd. Maar ik kan me inbeelden dat het in een grotere kmo minder evident is om dat te managen. Ik denk ook dat mensen soms egocentrisch zijn en al snel redeneren: ‘ik sorteer thuis zoals het hoort, dus ik heb mijn job gedaan. Als het op het werk niet correct gebeurt, is dat mijn probleem niet.’ Alle partijen moeten hun steentje bijdragen, willen we het milieu beschermen. Daarom moet het management hier een voortrekkersrol in spelen en een oogje in het zeil houden.”

Ik sorteer

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stelt zich tot doel om tegen 2022 te gaan voor 15% minder bedrijfsrestafval. Met dit project wil OVAM vooral de kmo’s en hun werknemers sensibiliseren om meer aandacht te besteden aan het sorteren van afval, en door het correct beheer van afvalstromen bij te dragen aan de circulaire economie en onze ecologische doelstellingen.

Meer info

www.iksorteer.be; www.cirkeltips.be

Lees hier de andere artikels van dit dossier.