6 tips om de hitte te doorstaan zonder airco

Als de hittegolven elkaar opvolgen en het regelmatig binnen even warm is als buiten, laten velen er zich toe verleiden een airco te installeren, maar dit is ten koste van de planeet en de portemonnee! Er bestaan alternatieve oplossingen om het huis in de zomer te koelen en meerverbruik te vermijden. We geven je er 6.

De recente hittegolven hebben vele Belgen ertoe aangezet een airco te installeren. Maar de airco is een echte energievreter: tussen de 800 en 5000 watt of 1500 kWh/jaar (bij een gebruik van 10u/dag gedurende 1 maand). Dat is evenveel als 2 droogkasten die tegelijkertijd draaien.

Je huis koelen met een airco is gelijk aan 2 droogkasten laten draaien

Wat is dan het alternatief? Een ventilator? Op het eerste gezicht is dit de goedkoopste oplossing, maar hiermee kun je de temperatuur in de kamer niet doen dalen. Of het nu op de grond staat of aan het plafond hangt, het enige wat dit toestel doet, is de lucht mengen en daarbij vaak ook nog veel lawaai maken. Gelukkig bestaan er andere oplossingen.

6 tips om de hitte te doorstaan zonder airco

1. De ramen en luiken overdag sluiten

Ook al heb je zin om overdag te verluchten, raden we je aan het niet te doen! Als het buiten warmer is dan binnen, sluit dan alle ramen en luiken. Zo hou je de koelte binnen. Als je geen luiken hebt, kies dan zonneblinden of gordijnen met een lichte kleur die het licht en de warmte reflecteren in plaats van te absorberen. Er bestaan ook thermische gordijnen die het licht doorlaten, maar niet de warmte. Hier vind je enkele tips om de juiste gordijnen te kiezen.

2. ’s Nachts ventileren

Meestal daalt de temperatuur ’s nachts. Begin dus maximaal te ventileren zodra de zon onder is. De frisse lucht koelt de muren zodat je beter kunt slapen… maar hierdoor kun je de volgende hittedag ook beter doorkomen ;).

6 tips om de hitte te doorstaan zonder airco
© Getty Images/iStockphoto

3. Warmteproductie door elektrische toestellen vermijden

Het lijkt misschien evident, maar elektrische toestellen produceren ook in slaapstand warmte. Denk eraan ze uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt.

Vermijd het gebruik van de oven. Maak gazpacho’s en andere koude gerechten klaar waarvoor niet moet worden gekookt. Maar ook de koelkast moet op volle toeren draaien om op de gewenste temperatuur te blijven. We geven je 8 tips om het energieverbruik van je koelkast deze zomer te beperken.

Zet je droogkast, strijkijzer en stofzuiger ook in vakantiemodus. Je spaart niet alleen elektriciteit (dit zijn immers 3 energievreters in het huishouden), je genereert ook geen warmte!

4. Gloeilampen en halogeenverlichting vervangen door LEDs

Neem een weekje vakantie om je te wijden aan deze klusjes die je meestal blijft uitstellen… Zoals het vervangen van gloeilampen door LEDs die veel minder warm worden (5 tot 10x minder warm dan een klassieke lamp). Oude gloeilampen verbruiken niet alleen veel elektriciteit, ze produceren ook nog eens veel warmte waardoor de kamer opwarmt. Loop dus snel naar de doe-het-zelf-winkel, maar lees eerst onze kleine gids om de juiste LEDs te kiezen.

5. Laat de planten het werk doen

Een plantenscherm levert koelte. Een haag of bomenrij op het oosten breekt de warmte van de zon op het moment dat ze het felst schijnt (in de namiddag), een muur van planten werkt isolerend en kamerplanten of terrasplanten met grote bladeren koelen de lucht vooral als je ze regelmatig besprenkelt met een plantensproeier. Intensief sproeien doe je best ’s morgens of ’s avonds als het water minder snel verdampt!

6 tips om de hitte te doorstaan zonder airco

6. Goed isoleren

Isolatie is niet alleen belangrijk in de winter, maar evenzeer in de zomer om het huis koel te houden! Een goede isolatie heeft bovendien 5 voordelen.

Het dak en de muren zijn de 2 belangrijkste delen van het huis die eerst en vooral moeten worden geïsoleerd. De muren en het dak staan rechtstreeks in contact met de zonnestralen en warmen je huis in de loop van de dag op zoals een serre. Er bestaan isolatiepremies in de 3 gewesten. Hou hiermee rekening als je een offerte aanvraagt om je huis te isoleren.

Wel of geen airco voor jou deze zomer? Wil je energie besparen of verslinden? Doe de test om te weten hoe het zit met je elektriciteitsverbruik.