Klokkenluidster Hasseltse politie ‘onheus behandeld’ op eerste werkdag

© Vier

De klokkenluidster van de Hasseltse politie, Vera Vrancken voelt zich onheus behandeld op haar eerste werkdag. ‘Het pesten gaat gewoon verder’, zegt ze.

Vera Vrancken, een van de klokkenluiders in de zogenaamde HaZoDi-affaire, is naar eigen zeggen onheus behandeld op haar eerste werkdag na een lange afwezigheid in het politiekorps.

Ze werd na uren wachten “gedeporteerd” naar een zolderkamer en aangespoord om daar een boek te gaan lezen. De politie van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (HaZoDi) zei dat ze totaal verrast was door de komst van Vrancken en dat inmiddels het nodige wordt gedaan om haar aan het werk te zetten.

“Ik heb me om 7 uur aangemeld, maar verder dan de balie ben ik niet geraakt”, zegt Vera Vrancken. “Iedereen wist nochtans perfect dat ik zou terugkomen na mijn verlof. Na enkele uren wachten ben ik dan naar het bureau van korpschef Pirard moeten komen. Daar bleken ook de officier van Intern Toezicht en juriste Inne Driesen aanwezig, die nota bene op de verkiezingslijst van Hilde Claes (SP.A) heeft gestaan. Ik voelde me dus totaal geïntimideerd.”

‘Ik wist totaal niet wat er van me werd verwacht’

“Ook Lou Swartele was erbij, uitgerekend de persoon die destijds weigerde om mijn klachten te noteren. Vervolgens hebben ze me naar een ander gebouw gestuurd, waar ik persoonlijk werd onthaald door Michel Beckers, inderdaad de voormalige korpschef die ik heb aangeklaagd wegens zijn pestgedrag.”

Het is volgens Vrancken “toch wel kras dat ze me naar een kantoor sturen waar net hij de plak zwaait? Hij heeft me dan begeleid naar een zolderkamertje, waar ik destijds ook door Hilde Claes ben gezet, zogezegd om mij te beschermen. Er was niets aanwezig, laat staan dat ik wist wat van mij werd verwacht. Korpschef Pirard heeft me dan laten weten dat ik maar een boek moest lezen om mij bezig te houden. Ik vind het hallucinant wat hier allemaal gebeurt. Het is voor mij duidelijk dat het pestgedrag gewoon aanhoudt.”

N-VA Hasselt: ‘Politiekorps laat conflict escaleren’

Dorien Baens, woordvoerder van de zone HaZoDi, stelt dat de politie niet wist dat Vrancken weer zou komen werken. “Om 7 uur waren onze administratieve diensten nog niet op post. Intussen wordt alles in gereedheid gebracht om een toegangsbadge, computer en andere benodigdheden klaar te maken, zodat mevrouw Vrancken haar normale taken kan aanvatten.”

In het organogram van de korpschef staat duidelijk welke functie Vrancken zal moeten uitoefenen, voegt de woordvoerster eraan toe. “Dit is perfect in overeenstemming met haar capaciteiten. Ze heeft al een documentatiepakket ontvangen om zich in te werken.”

Vanuit politieke hoek zegt Steven Vandeput van N-VA Hasselt dat HaZoDi geen moeite doet om de gespannen verhouding met de klokkenluiders te normaliseren. Volgens hem laat het politiekorps het conflict escaleren. “Het is duidelijk dat een oplossing voor hen geen optie is”, aldus Vandeput. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content