Koen Meulenaere

Kleine Croo en Kleine Back

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De Belgische politiek, het is geweten, vergt een soepele geest.

Komt er een snijboon uit de buurt van de Borinage met een plan dat ontdaan van zijn cosmetische opsmuk in drie begrippen is samen te vatten – nieuwe belastingen, meer belastingen en hogere belastingen – is de eerste die staat te juichen dat dit een goed voorstel is voor een regeringsvorming Kleine Croo van de Vlaamse liberalen. Waarna Bart De Wever in drie goedgemikte zinnen ook nog de helft van het schaarse resterende electoraat van Open VLD binnenrijft.

Het was Kleine Croo die de vorige regering deed vallen omdat hij het oneens was met het voorstel van Jean-Luc Dehaene over Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl hij nu op de tafel danst omdat dezelfde snijboon een aan alle kanten rammelend alternatief in elkaar heeft geflanst dat in feite nog meer nadelen voor de Vlamingen inhoudt dan het als altijd op het randje van de waanzin balancerende plan van Dehaene. Kleine Croo is kennelijk zot geworden. Van de spanning. Zoals Grote Croo van glorie. Zijn ambitie om met zijn partij snel richting kiesdrempel te zakken, is weer wat dichter bij haar voltooiing.

In het geval van de Tobbacks kunnen we om corpusculaire redenen niet spreken van Grote Back en Kleine Back. Wel van Grote Bek en Bijna Even Grote Bek, maar niet van Grote Back. Het is Kleine Back en Nog Kleinere Back. Waarbij Kleine Back de jonge Back is, en Nog Kleinere Back de oude Back.

Kleine Back heeft nu zijn programma bekendgemaakt voor het voorzitterschap dat hij zal uitoefenen samen met Joke Quintens, de Rebekah Brooks van de socialisten. De partij zal, opgelet iedereen, anders worden! Dat is de verrassende kern van zijn betoog. Waardoor de naam weer eens zal moeten worden aangepast.

Eerder ging Socialistische Partij over in Socialistische Partij Anders, met als ondertitel Sociaal Progressief Alternatief. Daarna werd het, op bevel van een wildvreemde en tot ontzetting van een zich scherende en naar de radio luisterende Nog Kleinere Back: Socialisten en Progressieven Anders. Onder leiding van Kleine Back wordt het nu Socialisten en Progressieven Anders dan Anders. Afgekort SP.AA, zij het niet in de betekenis die Standard & Poor’s en Moody’s aan een dubbele A toekennen, en evenmin in de betekenis van een bekende hulporganisatie die specifiek voor de Leuvense socialistische mandatarissen van zeer groot nut zou kunnen zijn.

Wie het plan van Kleine Back leest, kan alleen concluderen dat hij zelf niet het minste idee heeft welke richting hij uit moet met het zootje dat zich de jongste twintig jaar vooral heeft bekwaamd in de edele kunst van de zelfverrijking. Maar hij heeft wel al een spitsvondige slogan bedacht voor de verkiezingen later dit jaar: ‘Kleine Back, uw en zijn sociale zekerheid.’

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content