Klacht van Herbalife bij de Raad voor de Journalistiek deels gegrond

Een van de producten (een shake mix) die Herbalife produceert, San Francisco, Californië, 29 april 2013. © Reuters

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Herbalife tegen Knack.be en journaliste Ebe Daems deels gegrond verklaard. De klacht gaat over twee artikels. Het eerste ging over het systeem van multilevelmarketing en piramideverkoop, het tweede was een opiniebijdrage van een specialist over de verkoop van dieetproducten. Beide artikels namen Herbalife als voorbeeld.

Voor het eerste artikel ging de journaliste undercover naar een bijeenkomst van verkopers van Herbalife-producten. De Raad is van oordeel dat de undercover-methode geoorloofd was en dat de klacht op dit punt ongegrond is.

Maar de Raad is tegelijk van oordeel dat het artikel, vooral door de titel en de inleiding, een zodanig beschuldigend karakter had ten aanzien van Herbalife, dat Knack.be het bedrijf vóór publicatie de kans had moeten geven om te reageren, wat niet gebeurd is. Op dit punt is de klacht gegrond.

De klacht tegen de opiniebijdrage is ongegrond aangezien het de redactie vrij staat om ingezonden bijdragen te publiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content