‘Kinderen krijgen GAS-boetes van de kwakzalvers van justitie’

Protest tegen de GAS-boetes. © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Kinderen krijgen GAS-boetes van de kwakzalvers van justitie.’ Dat zegt oud-vrederechter Jan Nolf in een analyse van de GAS-procedure voor minderjarigen.

In de nieuwe GAS-wet is voorzien dat minderjarigen een GAS-boete kunnen vermijden als hun ouders hen een gepaste straf opleggen. Er komt dan ook een vorm van bemiddeling aan te pas waarbij gezocht wordt naar schadevergoeding voor het slachtoffer.

De procedure kwam deze week nog in het nieuws toen bleek dat in Antwerpen kinderen een GAS-boete krijgen voor het op de grond spuwen van zonnebloempitten. De bemiddelingsprocedure zal allicht opgeschort worden wanneer de bemiddelingsambtenaar vaststelt dat er niet echt slachtoffers zijn wanneer iemand een zonnebloempit op de grond spuwt.

Volgens Jan Nolf, oud-vrederechter, justitiewatcher en columnist bij Knack.be is het geen goed idee dat lokale overheden zich tot ouders richten om een straf te eisen voor feiten die door ambtenaren zijn vastgesteld.

‘Dit is een ongelooflijke inbreuk in de intimiteit van het familieleven,’ zei Nolf in De Zevende Dag. ‘Het is geen zorg maar bemoeizorg wanneer een burgemeester ouders gaat vertellen hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. De burgemeester stelt zich in de plaats van de ouders of de directeur van een school die een vertrouwensrelatie met de kinderen hebben die de burgemeester niet heeft en niet kan hebben.’

‘Kinderen krijgen GAS-boetes van de kwakzalvers van justitie,’ zegt Nolf. ‘Ambtenaren van de gemeenten die straffen uitdelen zonder dat ze een opleiding of gerechtelijke autoriteit hebben, stellen zich in de plaats van justitie. Dat kan absoluut niet.’

Jan Nolf: ‘Misbruiken met GAS-boetes blijken iedere dag, tot en met in de rechtbanken’

Volgens Nolf zijn GAS-boetes voor kinderen een vorm van prepressie: preventie door repressie. Het gaat hierbij om feiten van overlast die door de parketten niet vervolgd worden wegens geen tijd, geen interesse, geen prioriteit.

‘Justitie heeft gefaald. Dat is de verantwoordelijkheid van de politiek. In plaats van te investeren in jeugdbescherming, holt men ze nu volledig uit. Met de GAS-boetes organiseert men een parallelle justitie. Misbruiken met GAS-boetes blijken iedere dag, tot en met in de rechtbanken,’ zegt Nolf.

De voorbeelden van compleet belachelijke en absurde definities van overlast die bestraft worden met GAS-boetes zijn bekend. Zo kregen jongeren in Mechelen een GAS-boete voor het eten van een broodje in de portiek van een kerk, in Antwerpen zijn GAS-boetes uitgedeeld voor het gooien met sneeuwballen en in Hasselt is het verboden om op de leuning van een bankje te zitten. Behalve Sinterklaas, de kerstman en de paashaas mag in Hasselt ook niemand zich verkleden.

Eddie De Block: ‘Kinderen moet niet gaan voetballen wanneer duivenmelkers met hun duiven bezig zijn’

Onder meer deze drie steden hebben al laten weten dat ze de absurde uitwassen uit hun reglementen willen snoeien en dat ze met jongeren in discussie willen gaan over GAS-boetes. Dat de absurditeiten intussen toch nog welig tieren, toonde Jan Nolf aan met een lezing van het reglement van Merchtem. Burgemeester Eddie De Block (Open VLD) van die gemeente zat mee aan tafel in De Zevende Dag. Volgens artikel 168 van het gemeentereglement is het in Merchtem absoluut verboden om op eender welke manier de belangen van de duivenmelkers te dwarsbomen.’ ‘Dat moet u toch eens uitleggen aan de kinderen die met deze maatregel geviseerd worden,’ zei Nolf.

Volgens burgemeester De Block is het wel degelijk nodig dat kinderen respect betonen voor duivenmelkers. Ze moeten ook niet gaan voetballen wanneer duivenmelkers met hun duiven bezig zijn. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content