‘Kiezer moet Vlaams niveau apart kunnen beoordelen’ (Peeters)

© Reuters

Vlaams minister-president Kris Peeters is tegen samenvallende verkiezingen na 2014. Hij benadrukt wel dat het gaat om persoonlijk standpunt.

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters afhangt, moeten de federale en regionale verkiezingen na 2014 apart van mekaar georganiseerd worden. “De Vlaamse kiezer moet het Vlaamse niveau apart kunnen beoordelen”, zo zo heeft Peeters in het Vlaams Parlement geantwoord op een actuele vraag van Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

Het gaat om een persoonlijk standpunt van Peeters. Coalitiepartner sp.a zit bijvoorbeeld niet op dezelfde lijn. De Vlaamse socialisten pleiten voor samenvallende verkiezingen.

In 2014 vallen de federale en de regionale verkiezingen samen. Over het samenvallen van verkiezingen bestaat al langer politieke discussie. Het federale regeerakkoord bevat daarom een typisch Belgisch compromis. De verkiezingen vallen in 2014 dan wel samen, maar de deelstaatparlementen zullen in de toekomst zelf kunnen beslissen over de datum van de verkiezingen en over de duur van de legislatuur.

“Vanuit democratisch oogpunt worden de verkiezingen ook in de toekomst best afzonderlijk georganiseerd”, zo zei Peeters in het Vlaams Parlement. Voor Peeters is het belangrijk dat de kiezer het Vlaamse niveau ook apart behoordelen van het federale niveau. Hij rekent er dan ook op dat het Vlaams Parlement zal kiezen voor aparte verkiezingen.

Persoonlijk standpunt
Peeters voegt eraan toe dat het gaat om een persoonlijk standpunt. Er staat bijvoorbeeld niets over samenvallende verkiezingen in het regeerakkoord of in de Vlaamse resoluties. In de regering zit de meerderheid daarover niet op één lijn. Zo deelt coalitiepartner N-VA de visie van Peeters, maar de sp.a niet. De Vlaamse socialisten zijn al langer voorstander van samenvallende verkiezingen. Die zouden bijvoorbeeld beter zijn voor de politieke stabiliteit dan aparte verkiezingen.

Peeters begrijpt dat sp.a-pleidooi niet goed. “Ik vind het altijd vreemd dat democraten pleiten voor minder verkiezingen. Als men niet oplet, heb je geen verkiezingen meer”, aldus Peeters. Die opmerking is bij sp.a’er De Loor in het verkeerde keelgat geschoten. “Dat is er ver over. De minister-president doet daarmee een demagogische uitspraak. Het is toch niet omdat je pleit voor samenvallende verkiezingen dat je minder democratisch bent”, aldus De Loor. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content