Kevin McCarthy na drie dagen van debatten nog niet zeker van voorzittershamer Huis

Kevin McCarthy tijdens de 9e stemronde op 6 januari 2023. © Reuters

Na al elf stemmingen is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden er donderdag opnieuw niet in geslaagd een voorzitter te verkiezen. Na drie stemrondes op zowel dinsdag als woensdag volgden er donderdag nog eens vijf, maar de situatie blijft muurvast zitten. Republikeins fractieleider Kevin McCarthy blijft stranden op 200 stemmen, en een groep van 20 hardliners uit zijn eigen partij weigeren hem te steunen. Na de elfde stemming werd de zitting opnieuw verdaagd, naar vrijdagmiddag.

Zolang er geen ‘speaker’ verkozen is, kan het nieuw verkozen Huis zijn activiteiten niet opstarten. Ook in de elfde ronde kreeg McCarthy amper 200 van de benodigde 218 stemmen om ‘speaker’ te worden. De Republikeinen beschikken met 222 zetels slechts over een krappe meerderheid in het lagerhuis, waardoor McCarthy zo goed als alle partijleden achter zich moet krijgen.

Maar daar is de Republikein ook na de elfde stemronde niet in geslaagd. De conservatieve dissidenten binnen zijn partij stemden op Byron Donalds (12 stemmen) en Kevin Hern (7). Oud-president Donald Trump werd, zoals eerder al in de zevende en achtste stemronde, genomineerd door Matt Gaetz. Trump zetelt zelf niet in het Huis, en riep eerder op donderdag nog op om McCarthy te steunen.

De meeste stemmen gingen weer naar Hakeem Jeffries, die de steun heeft van alle 212 Democraten.  Het is voor het eerst in 164 jaar dat het aanduiden van de voorzitter zo lang aansleept. In 1859 waren 44 stemrondes, verspreid over acht weken, nodig, vooraleer William Pennington als speaker gekozen werd. Een paar jaar eerder, in 1855, waren maar liefst 133 stemrondes en eveneens acht weken nodig om Nathaniel Banks tot voorzitter te kiezen.

Ook in de tiende ronde kreeg McCarthy amper 200 van de benodigde 218 stemmen om ‘speaker’ te worden. De Republikeinen beschikken met 222 zetels slechts over een krappe meerderheid in het lagerhuis, waardoor McCarthy zo goed als alle partijleden achter zich moet krijgen.

Partner Content