Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te temperen

(Archiefbeeld) Premier Alexander De Croo tijdens een persconferentie van het Overlegcomité. © belga

Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.

De topministers van de Vivaldiregering zaten sinds 19 uur woensdagavond samen. Op de agenda stonden de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne, maar ook de sterk gestegen prijzen van gas en elektriciteit.

De regering zoekt al een tijdje naar maatregelen om die factuur te temperen. De vergadering duurde tot iets voor 2 uur woensdagnacht, maar heeft geen witte rook opgeleverd, verneemt Belga van meerdere goedgeplaatste bronnen. Volgens één bron blokkeert de discussie nog altijd op de piste van een btw-verlaging.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent, waarna de budgettaire impact voor de overheid deels gecompenseerd kan worden met een aanpassing van de accijnzen. Maar vooral Open VLD zou daar op de rem staan. De partij van de premier benadrukte de voorbije dagen verschillende keren dat de duurzaamheid van de overheidsfinanciën ook een rol moet spelen in de beslissing, en dat de maatregel gericht moet zijn op wie het het moeilijkste heeft.

Maggie De Block, die de Open VLD-fractie in de Kamer leidt, nam vorige week zelfs het woord ‘boerenbedrog’ in de mond. Dezelfde mensen die zouden profiteren van de btw-verlaging zouden immers later de put moeten vullen, klonk het. Over de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen zou wel al consensus zijn. Het kernkabinet vergadert mogelijk later deze week nog eens over het thema.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content