Kernkabinet in laatste rechte begrotingslijn

Het kernkabinet is aan een nieuwe poging begonnen om de begrotingscontrole af te ronden.

Het kernkabinet is aan een nieuwe poging begonnen om de begrotingscontrole af te ronden. De topministers zijn sinds 11.00 uur weer samen in de ambtswoning van de premier. Of ze vandaag de eindmeet halen, is nog niet duidelijk, wel dat ze in de laatste rechte lijn zitten.

Premier Elio Di Rupo (PS), de vicepremiers en minister van Begroting Olivier Chastel (MR) zoeken 1,85 miljard euro om het begrotingstekort te doen krimpen tot 2,8 procent van het bbp.

Daarnaast willen ze nog een deel bevroren houden van de 1,3 miljard euro die in opdracht van Europa in de koelkast belandde. Hoewel er nog geen definitief akkoord over bestaat, gaat het ongeveer om 500 miljoen euro. De extra som moet Europa overtuigen van het degelijke budgettaire werk dat ons land levert.

Ideologische tegenstellingen

Er werd ondertussen al 1,3 à 1,4 miljard euro gevonden. De resterende 400 à 500 miljoen euro moet via de fiscaliteit worden gezocht. Er liggen een tiental voorstellen op tafel, maar een consensus is er nog niet. De ideologische tegenstellingen tussen liberalen en socialisten waren nog te groot.

Zo pleit de PS nog altijd voor de invoering van een minimumbelasting voor bedrijven, een maatregel die de liberalen helemaal niet zien zitten. Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne maakte dat bij het begin van de vergadering ook duidelijk.

Tabak en sterkedrank

Wel kans maakt een verhoging van de accijnzen op tabak. Voorwaarde is wel dat de prijs niet boven die in de buurlanden uitstijgt. Ook via de accijnzen op sterkedrank zou er extra geld in het laatje kunnen komen. Dat zou gebeuren via een snellere doorstorting door de groothandelaars.

Het voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) om de personenbelasting niet sneller te innen of terug te betalen, ligt ook nog op tafel. Dat initiatief brengt 300 miljoen euro op.

Rente

Iedereen 25 procent roerende voorheffing laten betalen op inkomsten uit rente behoort ook tot de mogelijkheden. Wie per jaar niet meer dan 20.000 euro haalt uit dergelijke inkomsten, kan dan een jaar later via de belastingen 4 procent terugeisen. Dat voorstel werd uitgewerkt omdat de 4 procent extra op het terrein moeilijk te innen was. De bankensector liet de regering weten dat dit technisch moeilijk haalbaar is. Over de maatregel bestaat nog geen akkoord, luidt het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content