Kernkabinet houdt sancties tegen Israël op zak

Minister Sophie Wilmès (MR) naast premier Alexander De Croo (Open VLD)

Het kernkabinet van de federale regering neemt geen sancties tegen Israël. De topministers van de federale regering waren het er woensdagmorgen over eens dat nu vooral moet worden geprobeerd het conflict te ontmijnen. Dat werd in de omgeving van de federale regering vernomen.

Op de agenda van het kernkabinet stond een debriefing door minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) van de vergadering met haar Europese collega’s dinsdag. Daar herhaalde ze haar oproep om de vijandelijkheden te stoppen en pleitte ze voor een meer proactieve rol van Europa in de zoektocht naar een oplossing.

Zoals bekend drongen verschillende coalitiepartners de voorbije weken aan op een sterkere aanpak tegen Israël. Groen-voorzitster Meyrem Almaci pleitte maandag nog voor ‘gerichte sancties’, maar binnen het kernkabinet was iedereen het naar verluidt eens dat sancties niet prioritair zijn. Het is eerst en vooral zaak dat de situatie kan de-escaleren en dat het conflict niet in ons land wordt geïmporteerd, luidt het achteraf.

In een tweede fase wil de regering ook werk maken van een gedifferentieerd handelsbeleid voor goederen uit Israël volgens de internationaal erkende grenzen uit 1967, en uit de bezette Palestijnse gebieden, klinkt het. Dat zou dan wel gebeuren met andere Europese partners. Israëlische goederen uit de kolonies komen in principe al niet in aanmerking voor gunstige Europese handelsvoorwaarden, maar het is niet altijd eenvoudig om de herkomst van de producten te achterhalen.

In het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie staat al de regering ‘verdere stappen’ zal zetten ‘inzake een bilateraal en multilateraal differentiatiebeleid ten opzichte van de Israëlische nederzettingen’. ‘De regering zal op multilateraal en EU-vlak, of desgevallend met een significante groep gelijkgezinde staten, werken aan een lijst van effectieve en proportionele tegenmaatregelen ingeval van een Israëlische annexatie van Palestijns gebied en aan de mogelijke en tijdige erkenning van de Palestijnse staat.’

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) benadrukte dinsdag ook dat ons land een permanente humanitaire doorgang eist tot de getroffen gebieden, waarbij vooral de Gazastrook in beeld komt. Die boodschap heeft haar collega Wilmès ook overgemaakt tijdens de Europese vergadering.

Forum der Joodse organisaties: geen sancties

Het Forum der Joodse organisaties laat woensdag weten dat het sancties tegen Israël ‘nadrukkelijk verwerpt’. Het FJO wijst daarbij Groen-voorzitster Almaci, maar ook regeringspartijen Vooruit en CD&V met de vinger. ‘Door het eenzijdig straffen van Israël zullen terroristische organisaties als Hamas impliciet worden aangespoord en beloond voor het doorgaan met geweld tegen onschuldige Israëlische burgers’, klinkt het in een persbericht. ‘Daarmee stimuleren deze partijen het plegen van oorlogsmisdaden en vereenzelvigen ze zich met Hamas, dat door de EU op de lijst van terroristische organisaties is gezet.

Het FJO doet een dringende oproep aan de overige regeringspartijen de lokroep en aansporingen tot strafmaatregelen tegen de enige democratie in de regio te weerstaan.’

Partner Content