Kernkabinet buigt zich over hangende dossiers

Het kernkabinet zit voor de laatste maal samen voor ze met vakantie vertrekken. De ministers bespreken de politiehervorming en de benoemingen van topambtenaren.

Het federale kernkabinet zit opnieuw bijeen om een aantal hangende dossiers, waaronder de hervorming van de federale politie en de benoeming van een reeks overheidsmanagers, te bespreken. Normaal gezien wordt het hun laatste bijeenkomst voor ze met vakantie vertrekken. Wellicht worden er geen knopen meer doorgehakt.

“Er ligt nog heel wat werk op de tafel, het zou mij verwonderen als we daar vanavond al doorgeraken”, zei SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte.

De hervorming van de federale politie ligt al een tijdje op tafel. Het plan moet zorgen voor een meer efficiënte inzet van de federale politie en stemt de bestuurlijke organisatie ervan af op de nieuwe op de provincies gebaseerde gerechtelijke structuren. Daarbij zou naar verluidt het aantal topmandaten bij de politie inkrimpen.

Beslissing wellicht niet voor reces

De meeste vicepremiers lieten verstaan dat een beslissing wellicht niet voor het reces komt. “Er is een grote consensus voor de hervorming en een grondige steun. De grote lijnen zijn goedgekeurd. Als we vandaag kunnen afronden, goed. Anders is het voor 28 augustus”, zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).

De liberale vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD) en Didier Reynders (MR) lieten verstaan dat er misschien wel een akkoord komt over de grote principes, maar dat er voor de hele hervorming nog veel regelgevend werk op de plank ligt.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx lijkt ervan overtuigd dat het werk niet afgeraakt. “Er moeten nog wat knelpunten geïdentificeerd moeten. Een beslissing zal pas voor een andere bijeenkomst eind augustus zijn.”

Wet op concurrentiekracht

Ander punt op de agenda is de wet op de concurrentiekracht. Die bepaalt hoe groot de onderhandelingsmarge is bij loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. De wet moet voorkomen dat de lonen te snel stijgen in vergelijking met de buurlanden, wat zorgt voor de zogenaamde loonhandicap. Die is volgens de werkgevers groot, volgens de vakbonden bestaat die nauwelijks. De regering wil nu beter vastleggen hoe die loonhandicap gedefinieerd moet worden.

Overheidsmanagers

Derde punt op het kernkabinet gaat over de overheidsmanagers. De regering wil een plafond voor de managers van openbare bedrijven zoals de Nationale Loterij of de spoorwegen. Bovendien moet ze nog een hele reeks van die managers benoemen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content