Kerk & leven: ‘Vrouwen uitsluiten van priesterambt is niet langer aanvaardbaar’

Luk Vanmaercke, op archiefbeeld. Hij is sinds 2015 hoofdredacteur van Kerk & leven © BELGA

“Dat vrouwen nog steeds worden uitgesloten van het priesterambt, valt niet langer te verantwoorden. Pogingen tot theologische onderbouw van het exclusief mannelijk priesterschap rammelen langs alle kanten en overtuigen de overgrote meerderheid van de gelovigen niet langer.”

Dat stelt hoofdredacteur Luk Vanmaercke in Kerk & leven, ooit vooral bekend als ‘het parochieblad’.

“Als vrouwen tweeduizend jaar geleden geen priester konden worden, was dat om cultuurhistorische redenen. Dat de Kerk vandaag vrouwen als tweederangsgelovigen blijft behandelen, is niet enkel betreurenswaardig, het is onrechtvaardig en niet langer aanvaardbaar. Vrouwen houden in de praktijk onze parochies draaiende. Welke kerkleider wil voor hen zijn nek uitsteken?”, vraagt Vanmaercke zich af.

“De invulling van het priesterschap is in het algemeen aan een grondige evaluatie toe. De tijd dat de Kerk in heel Vlaanderen toptalenten kon aantrekken, is helaas lang voorbij. De spoeling wordt dun. De kwaliteit is niet altijd verzekerd. Het wordt steeds moeilijker om aan gelovigen uit te leggen dat bepaalde taken en functies voorbehouden blijven voor een steeds kleinere groep gewijden. Als de Kerk haar leden wil overtuigen, moet het debat over het priesterschap dringend diepgaand en zonder taboes worden gevoerd”, stelt de hoofdredacteur.

‘En schaf het celibaat af’

Vanmaercke neemt ook geen blad voor de mond wanneer hij het over het verplichte priestercelibaat heeft. “Laten we een kat een kat noemen: er zijn heel wat priesters die het celibaat niet respecteren. De Kerk laat dat al decennia oogluikend toe. Een gezonde situatie is dat niet. Ofwel vindt men het celibaat cruciaal en moet het worden gerespecteerd, ofwel is het de hoogste tijd om priesters de kans te geven in alle openheid een duurzame liefdesrelatie te hebben, iets waarnaar velen verlangen. De tweede optie is de meest wijze en duurzame. Voor sommige priesters is het celibaat een kerker waarin hun verlangen naar geluk gevangen zit”, aldus Vanmaercke, die toegeeft dat het priestertekort niet verdwijnt als gehuwden priester mogen worden. “Het staat echter als een paal boven water dat heel wat mannen die een pastorale opleiding volgden of tot diaken werden gewijd, perfect in staat zouden zijn een priesterrol op zich te nemen”, besluit Vanmaercke.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content