Katholiek Onderwijs Vlaanderen niet gekant tegen één onderwijsnet

Ann De Paepe © Belga

Anne De Paepe, rector van de Universiteit Gent, vraagt zich af het onderwijs niet moet evolueren naar één groot netwerk waar alle levensbeschouwingen tot hun recht komen. Het Katholiek Onderwijs reageert niet afwijzend.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is niet gekant tegen één onderwijsnet, “als dit maar het vrije net is”. Daarmee reageert Lieven Boeve, directeur-generaal van de onderwijskoepel, op uitspraken van Anne De Paepe, de rector van de UGent, in De Standaard. Zij vraagt zich af of het onderwijs niet moet evolueren naar één groot netwerk waar alle levensbeschouwingen tot hun recht komen.

“Opnieuw staat de vrijheid van onderwijs onder druk, die ouders toelaat om de school van hun keuze te kiezen”, aldus Boeve maandag in een persbericht. “Het moet duidelijk zijn: Katholiek Onderwijs Vlaanderen is in beginsel niet tegen één net, als dit maar het vrije net is.” Dat onderwijsnet moet dan wel met scholen die onder dezelfde financiële en organisatorische voorwaarden hun onderwijs aanbieden.

“Opnieuw wordt ook het opvoedingsproject van onze scholen verengd tot het vak godsdienst, terwijl de katholieke dialoogschool, als volwaardig pedagogisch project, vertrekt van het beste van de rijke katholiek-pedagogische traditie”, aldus Boeve.

Harde les

Volgens Boeve gaat de rector er ook te gemakkelijk van uit dat onze universele waarden en normen los van levensbeschouwelijke tradities te verkrijgen zijn, “alsof die er niet zouden toe doen”. “Terwijl we precies vandaag de vaak harde les leren dat waarden en normen gevoed moeten worden vanuit de concrete identiteitsontwikkeling van mens en samenleving. Want anders verbinden ze niet langer.”

Boeve stelt nog dat de Gentse rector blijkbaar de reorganisatie van de lerarenopleiding van de centra voor volwassenenonderwijs viseert. “Tijdens de onderhandelingen hierover pleitte het Gemeenschapsonderwijs terecht voor het overal beschikbaar zijn van pluralistische lerarenopleidingen”, aldus nog Boeve. “Is het dan te veel gevraagd dat ook het katholiek onderwijs overal een aanbod kan organiseren dat leraren goed voorbereidt op het werken in een katholieke dialoogschool?”

Op 2 juni licht Katholiek Onderwijs Vlaanderen de katholieke dialoogschool toe. Daarbij is volgens Boeve iedereen welkom. “Uiteraard, en nu meer dan ooit, geldt deze uitnodiging ook voor rector De Paepe”, klinkt het.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content