Katholiek onderwijs betreurt extra besparingen op scholen

Lieven Boeve, directeur-generaal van het VSKO. © Belga

De Vlaamse regering zal op de werkingsmiddelen van de scholen besparen. ‘We zullen niet langer kunnen investeren in didactisch materiaal voor leraars en leerlingen, dit brengt de goede werking in het gedrang’, zegt de koepel van het katholiek onderwijs, VSKO.

De Vlaamse regering zal op de werkingsmiddelen van de scholen besparen. Volgens het VSKO, de koepel van het katholiek onderwijs, gaat het om 2,3 procent voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs om 4,5 procent. “Deze bijkomende besparingen, die bovenop de onvolledige indexering van deze middelen in de afgelopen jaren komt, heeft tot gevolg dat de goede werking van scholen ernstig in het gedrang komt”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve in een mededeling.

‘Geen didactisch materiaal’

Het VSKO “betreurt” de besparingen “diep”. De katholieke onderwijskoepel vreest “dat scholen niet langer zullen kunnen investeren in het nodige didactisch materiaal voor leraars en leerlingen”.

“Ook zullen scholen in de toekomst niet meer kunnen bouwen. Ze zullen bij bouwdossiers niet langer de nodige gelden hebben om het eigen aandeel te betalen.” Dat eigen aandeel bedraagt 30 procent van de totale kostprijs voor het basisonderwijs en 40 procent voor het secundair onderwijs. Het VSKO eist dat deze besparingen op de werkingsmiddelen eenmalig zijn en vraagt ook de nodige compensaties.

‘Maximumfactuur verhogen’

“In plaats van de zoveelste wafelbak of een bijkomend mosselfeest vraagt het VSKO om in het basisonderwijs de maximumfactuur te verhogen met een bedrag dat evenredig is aan de besparing. Ook onderwijs vrijstellen van de vele bijkomende kosten die gepaard gaan met auteursrechten, SABAM … en verlaging van de btw voor nieuwbouw zijn voor het VSKO “noodzakelijke maatregelen”.

Positief vindt de koepel van het katholiek onderwijs wel “dat in een besparingscontext de scholen niet moeten inleveren op het aantal lesgevers”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content